NL // Politica bugetar-fiscală pentru 2015 a fost adoptată de Guvern

Politica bugetar-fiscală pentru 2015 a fost adoptată de Guvern

Guvernul a aprobat pachetul de legi propuse în politica fiscală pentru anul 2015. Ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, a declarat că politica fiscală pentru acest an nu vine cu un nou concept, fiind o continuare a celei din anul precedent. Arapu a dat asigurări că politica fiscală pentru anul viitor a fost întocmită conform Acordului de Asociere semnat cu Uniunea Europeană.

Documentul propune impunerea unui impozit „a întregului venit din orice surse aflate în afara Republicii Moldova, obţinut de persoane fizice rezidente, cetăţeni ai RM, care nu desfăşoară activitate de întreprinzător”. Experţii susţin că aceasta ar însemna că transferurile băneşti ale moldovenilor aflaţi la muncă peste hotare vor fi taxate de stat.

De cealaltă parte, ministrul Finanţelor  a declarat jurnaliştilor că aplicarea impozitului asupra „venitului din orice surse aflate în afara Republicii Moldova, obţinut de persoane fizice rezidente, cetăţeni ai RM, care nu desfăşoară activitate de întreprinzător” nu se referă la transferurile băneşti ale cetăţenilor RM care lucrează peste hotare. Chiar şi aşa, Anatol Arapu susţine că a scos deja această prevedere din Politica fiscală pentru 2015.

„Remitenţele de peste hotare nu vor fi impozitate. A fost o interpretare greşită. Pentru a evita orice interpretări de genul acesta, am scos această prevedere, o vom perfecţiona şi vom reveni cu ea anul viitor”, a precizat Anatol Arapu.

Întrebat la cel fel de categorie s-a referit atunci, ministrul Finanţelor spune că „există o categorie de cetăţeni care lucrează în baza unor contracte temporare de muncă, mai puţin de 180 de zile”.

La capitolul impozitul pe venitul persoanelor fizice se prevede majorarea tranşelor de venit impozabile, precum şi a scutirii anuale personale, de la 9516 la 10128 lei, dar şi a scutirii anuale personale majore şi scutirii anuale pentru persoanele întreţinute, de la 2124 la 2256 lei.

Politica Fiscală pentru 2015 vine cu noutăţi în ceea ce priveşte acordarea titlului de plătitor de TVA. Astfel, a fost exclus plafonul actual de înregistrare de 100 de mii de lei pentru agenţii economici care intenţionează să devină plătitori de TVA.

De asemenea, se propune revederea facilităţii fiscale privind cota redusă a TVA de 8% pentru producţia agricolă primară, prin aplicarea acesteia faţă de producţia din zootehnie în formă naturală şi masă vie destinate reproducerii, fitotehnie şi horticultură în formă naturală, cu stabilirea poziţiilor tarifare concrete pentru fiecare din aceste producţii. Astfel, TVA de 8% se va aplica faţă de producătorii şi importatorii doar de animale vii destinate reproducerii, legume şi fructe în stare proaspătă sau refrigerată şi cereale.

Totodată, se propune introducerea unei norme permanente privind scutirea de TVA., accize, taxa vamală şi taxa pentru efectuarea procedurilor vamale pentru mijloacele de transport importate şi livrate cu titlu gratuit.

Proiectul anulează mai multe facilităţi la achitarea impozitelor de către persoanele juridice. Este vorba despre anularea facilităţilor fiscale acordate persoanelor juridice pentru veniturile obţinute din dobânzile de la depozitele bancare, dar şi pentru veniturile obţinute din creditele şi împrumuturile acordate pe un termen de peste 3 ani.

La capitolul accize se prevede majorarea cotelor accizelor la băuturi alcoolice şi tutun, articole de bijuterie sau de giuvaiergerie, dar şi autoturisme.

Ministerul Finanţelor propune majorarea cotei accizului pentru ţigaretele cu filtru de la 75 de lei la 200 de lei+18%, pentru ajustarea graduală a acestora la nivelul ţărilor din regiune, inclusiv la standardele europene.
Documentul introduce accize mai mari la importul autoturismelor cu până la şapte eurocenţi pentru fiecare centimetru cub al motorului.

Politica fiscală pentru 2015 prevede şi majorarea cotelor accizelor la produsele petroliere. În 2015, va creşte şi taxa de drum. Proprietarii de autovehicule vor plăti o taxă de drum mai mare cu 50 la sută, care va varia în funcţie de capacitatea motorului.

Politica bugetar-fiscală pentru 2015 urmează să fie discutată şi aprobată de Parlament.

http://jurnal.md/ro/economic/2015/4/3/politica-bugetar-fiscala-pentru-2015-a-fost-adoptata-de-guvern/

Материалы по теме см. на сайте http://politmoldova.com/politica-bugetar-fiscala-pentru-2015-a-fost-adoptata-de-guvern.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

двенадцать + восемнадцать =