NL // Tulbure: Tancurile inamicilor externi sunt un nimic în comparaţie cu ideile lui Plahotniuc, Filat, Sârbu, Streleţ, Lupu

Tulbure: Tancurile inamicilor externi sunt un nimic în comparaţie cu ideile lui Plahotniuc, Filat, Sârbu, Streleţ, Lupu

Iniţiativa guvernării de a instala cenzură totală asupra presei, sub pretextul „luptei cu telepropaganda rusească” este „cea mai antidemocratică, cea mai antieuropeană iniţiativă din toata istoria Moldovei independente”. De această părere este fostul reprezentant al Moldovei în Consiliul Europei şi ONU, comentatorul politic, Alexei Tulbure.

„Este un atentat la bazele democraţiei şi aşa firave în Republica Moldova. E o încercare de a închide gurile celor care pun întrebări despre jafurile lui Plahotniuc, Filat, Voronin, Ghimpu, Leancă şi alţii, despre atacuri raider, contrabandă, dosare penale falsificate, procuratura cumpărată, judecători controlaţi de mafie, etc. Este lovitura de gratie pentru Moldova, ca stat funcţional”, a declarat pentru agenţia MOLDNEWS, Alexei Tulbure.

Potrivit sursei citate, „aceasta iniţiativă denota gradul de degradare democratică a actualei puteri şi vine în flagranta contradicţie cu toate actele internaţionale referitoare la drepturile fundamentale ale omului şi, în primul rând dreptul la libera exprimare”. „Acesta iniţiativă, înaintata de slugile de serviciu ale lui Plahotniuc – Sârbu, Streleţ şi alţii, – vine în contradicţie cu Constituţia Republicii Moldova şi cu Convenţia Europeană pentru drepturile omului”, susţine Tulbure.

„Toate dictaturile, toate regimurile totalitare au început de la lichidarea dreptului de a te exprima liber. După asta au urmat limitarea în drepturi a anumitor grupuri etnice, sociale. A urmat „noaptea de cristal”. Această iniţiativa pune în pericol securitatea naţionala a Republicii Moldova. Tancurile inamicilor externi sunt un nimic în comparaţie cu ideile unor astfel de oameni cum sunt Plahotniuc, Filat, Sârbu, Streleţ, Lupu, etc. Aceşti oameni trebuiesc izolaţi de societatea moldovenească”, a mai menţionat fostul reprezentant al Moldovei în Consiliul Europei şi ONU.

Deputaţii PDM şi PLDM au votat de urgenţă, în şedinţa Comisiei parlamentare mass-media, miercuri, 1 aprilie, un proiect de lege privind modificarea Codului Audiovizualului. Potrivit autorului documentului, deputatului PDM, Sergiu Sârbu, modificările au ca scop lupta cu „telepropaganda rusească”.

Potrivit modificărilor propuse, Consiliul Coordonator al Audiovizualului va avea dreptul să sisteze activitatea oricărui post TV sau radio pentru încălcări admise, iar decizia va intra în vigoare imediat. Reluarea emisiei va fi posibilă doar după o decizie finală a instanţei de judecată.

Autorii proiectului vor să interzică difuzarea posturilor TV ruseşti pe teritoriul Moldovei: „se interzice radiodifuzorilor transmisia și retransmisia emisiunilor informative, informativ-analitice, politice și cu tematică militară care nu sunt produse în statele membre ale UE, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră”.

Totodată, conform proiectului de lege, instituțiile media nu vor mai putea difuza informații neoficiale sau pe surse. Presa nu va mai putea difuza informații despre instituțiile publice, dacă acestea nu vor fi comentate în vreun fel de autoritatea publică. Prin acelaşi document, se interzice Moldova1 și RadioMoldova să difuzeze publicitate: „Se interzice radiodifuzorilor publici plasare de produse și teleshopping, cu excepția publicității sociale și electorale”.

De remarcat că documentul, apărut de urgenţă pe masa legislatorilor,  nu a fost consultat cu societatea civilă, nici cu reprezentanții mass-media.

Материалы по теме см. на сайте http://politmoldova.com/tulbure-tancurile-inamicilor-externi-sunt-un-nimic-in-comparatie-cu-ideile-lui-plahotniuc-filat-sarbu-strelet-lupu.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

16 − один =