NL // Procedura de returnare a taxei pe valoare adăugată va fi simplificată

Procedura de returnare a taxei pe valoare adăugată va fi simplificată

Procedura de returnare a taxe pe valoare adăugată (TVA) va fi simplificată. Decizia a fost luată de Prim-ministrul Moldovei, Chiril Gaburici.

Potrivit agenţiei “Infotag”, cu referire la Consiliul Economic al Premierului, Gaburici a solicitat Ministerului Finanţelor şi Serviciului Fiscal de Stat simplificarea procedurii de restituire a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA).

Simplificarea va fi aplicabilă doar agenţilor economici ce utilizează sistemul informaţional de evidenţă a facturilor electronice (e-Factura) şi constă în reducerea termenului de restituire a taxei (de la 30 zile pînă la 10 zile) şi eliminarea procedurii de efectuare a controlului fiscal cameral.

Optimizarea este posibilă datorită aplicării instrumentelor de guvernare electronică atît în cadrul autorităţilor publice, cît şi în cadrul companiilor plătitoare de TVA. Astfel, Inspectoratului Fiscal are posibilitatea să vizualizeze centralizat şi în timp real toată informaţia privind facturile emise şi semnate prin intermediul sistemului e-Factura. Accesul Serviciului Fiscal la informaţia fiscală în format electronic prin intermediul sistemului e-Factura exclude necesitatea efectuării controlului fiscal cameral.

Potrivit datelor Consiliului Economic, optimizarea procesului de restituire a TVA va reduce povara fiscală de administrare a unei afacerii, şi va stimula agenţii economici să utilizeze sistemul e-Factura. În rezultat, activitatea fiscală va deveni mai transparentă şi vor scădea costurile administrative ale statului pentru procesarea cererilor de restituire a TVA.

În prezent, în Republica Moldova sînt înregistraţi circa 25 mii de plătitori de TVA, dintre care 4,3 mii utilizează sistemul e-Factura.

Una din cele mai frecvente solicitări din partea agenţilor economici, venită în adresa Secretariatului Consiliului Economic al Prim-ministrului ţine de restituirea TVA. Agenţii economici consideră că termenii de restituire ar putea fi mai restrînşi, iar procedura – mai simplă. La moment, restituirea sumei TVA se efectuează în termen ce nu depăşeşte 30 de zile de la data depunerii cererii.

SURSA: Infotag

Материалы по теме см. на сайте http://politmoldova.com/procedura-de-returnare-a-taxei-pe-valoare-adaugata-va-fi-simplificata.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

6 + одиннадцать =