NL // De astăzi, pensiile au fost indexate cu 7,95%

De astăzi, pensiile au fost indexate cu 7,95%

Chişinău, 1 apr. /MOLDPRES/. De la 1 aprilie, pensiile au fost indexate cu 7,95 la sută. Coeficientul de indexare constituie media dintre creşterea anuală a indicelui preţurilor de consum şi creşterea anuală a salariului mediu pe ţară pentru anul precedent, informează MOLDPRES cu referire la un comunicat al Casei Naţionale de Asigurări Sociale.

Potrivit unei hotărîri a Executivului din 6 martie curent, salariul mediu pe ţară a crescut anul trecut cu 10,8%, iar preţurile de consum s-au majorat cu 5,1%. Anual, la 1 aprilie se indexează partea de pensii achitată din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Astfel, au fost indexate pensiile pentru limita de vîrstă, pensiile de invaliditate, pensiile de urmaş, pensiile pentru vechime în muncă, stabilite unor categorii de angajaţi din aviaţia civilă, pensiile funcţionarilor publici, aleşilor locali, procurorilor, deputaţilor, membrilor de Guvern şi a unor categorii de angajaţi din domeniul culturii.

Acelaşi procent de indexare este prevăzut pentru pensiile de invaliditate şi de urmaş privind protecţia socială a cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl. Cheltuielile pentru plata acestor pensii sînt suportate de bugetul de stat.

Pensiile militarilor în termen şi familiilor lor stabilite în sistemul public de asigurări sociale au fost indexate cu 5,1%, deoarece în anul trecut preţurile de consum s-au majorat cu 5,1%. Plata pensiilor militarilor se efectuează, la fel, din bugetul de stat.

Astfel, de la 1 aprilie curent, mărimea medie a pensiei pentru limită de vîrstă constituie 1202,68 le (circa 60 euro). Mărimea pensiei minime indexate constituie 861,80 lei pentru lucrătorii din economia naţională şi 767,22 lei pentru lucrătorii din agricultură.

În acelaşi timp, mărimea pensiei de invaliditate de gradul I este de 613,10 lei, a pensiei de invaliditate de gradul II este de 592 lei, iar mărimea pensiei de invaliditate de gradul III constituie 416,89 lei. Cheltuielile lunare la plata pensiilor în legătură cu indexarea acestora au crescut cu 56 mln. lei şi constituie aproximativ 776 mln. lei lunar.

http://www.moldpres.md/news/2015/04/01/15002137

Материалы по теме см. на сайте http://politmoldova.com/de-astazi-pensiile-au-fost-indexate-cu-7-95.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

7 − три =