NL // Gas Natural Fenosa solicita majorarea tarifului pentru energia electrica cu 75%

Gas Natural Fenosa solicita majorarea tarifului pentru energia electrica cu 75%

Ion Comendant, consilierul preşedintelui Companiei „Gas Natural Fenosa”, a comunicat în cadrul emisiunii „Replica” că iniţial Compania intenţiona să solicite majorarea tarifului pentru energia electrică cu 75 la sută, relatează Actualități.md.

„Ne-am oprit la tariful de 60 la sută, deoarece tarifele vor fi majorate începînd cu 1 aprilie 2015. Daca se va dori o majorare eşalonată pe parcursul a doi ani, atunci va fi necesară majorarea tarifelor cu 75 la sută. Compania este nevoită să majoreze tarifele din cauza deprecierii valutei naţionale. Din cauza diferenţelor de schimb valutar, Compania a suportat pierderi enorme”, a spus Comendant,

Totodată economistul Sergiu Tofilat susţine că majorarea tarifelor la resursele energetice nu sînt justificate şi a prezentat argumente în cea ce priveşte Compania „Gas Natural Fenosa”.

Tariful pentru distribuţia energiei electrice trebuie revizuit în corespundere cu bugetele planificate pentru investiţii şi mentenanţa reţelelor electrice. Pentru a contabiliza echitabil costurile de capital, în tarif trebuie incluse nu investiţiile, dar amortizarea lor.

Argumentarea privind noul tarif trebuie însoţită de informaţii veridice referitor la costul de achiziţie a energiei electrice, consumurile şi cheltuielile . Nu trebuie trecut cu vederea faptul că preţul gazului natural va scădea în rezultatul micşorării preţului mondial la petrol, în condiţiile cînd preţul la gazul natural se stabileşte în funcţie de preţul petrolului.

Aceasta înseamnă ar presupune o scădere a preţului energiei electrice procurate de la Centrala de la Cuciurgan, care utilizează gaz în proporţii semnificative în procesul de producere a energiei electrice”, a argumentat economistul.

Șeful Direcţiei Tarife la Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică, Alexandru Mija a comunicat că Agenţia nu va reuşi să aprobe majorarea tarifelor pînă la 1 aprilie.

„Noi acum examinăm demersurile „Moldova-Gaz” şi „Gaz Natural Fenosa” de a majora tarifele sub două aspecte. În primul rînd , se examinează în ce măsură sînt justificate majorările. Facem calculele noastre şi vedem cu cît se poate de majorat tarifele. În al doilea rînd, examinăm posibilitatea majorării eşalonate”, a declarat Mija.

 

http://www.actualitati.md/md/economie/gas-natural-fenosa-solicita-majorarea-tarifului-pentru-energia-electrica-cu-75

 

Материалы по теме см. на сайте http://politmoldova.com/gas-natural-fenosa-solicita-majorarea-tarifului-pentru-energia-electrica-cu-75.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

17 + 2 =