Mesajul miniștrilor de Externe ai Franței și Germaniei pentru Republica Moldova

mesajul-ministrilor-de-externe-ai-frantei-si-germaniei-pentru-republica-moldova-1398337463

Frank-Walter Steinmeier, ministrul de Externe al Germaniei şi pe Laurent Fabius, ministrul de Externe al Franței, s-au aflat ieri, 23 aprilie, într-o vizită în Republica Moldova. Cei doi înalți oficiali au avut o întrevedere cu șeful Executivului, după care au susținut împreună o conferință de presă.

Prim-ministrul Iurie Leancă a subliniat simbolismul acestei vizite, accentuat și de rolul central jucat de tandemul franco-german în construcția și dezvoltarea Uniunii Europene, dar şi de faptul că are loc în preajma zilei de 28 aprilie, când cetăţenii Republicii Moldova vor putea călători fără vize în Uniunea Europeană.

„Prezența miniștrilor Laurent Fabius şi Frank-Walter Steinmeier la Chișinău reprezintă o reconfirmare a susţinerii pe care o acordă UE agendei europene şi transformărilor pe care le întreprinde Guvernul de la Chişinău. Este un mesaj de încurajare, dar şi un îndemn să continuăm modernizarea țării prin realizarea obiectivului nostru de integrare europeană”, a menționat premierul.

Șeful diplomației de la Paris s-a referit la Acordul de Asociere RM-UE, care urmează să fie semnat până la sfârșitul lunii iunie. „Acordul prevede crearea Zonei de Liber Schimb între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Progresele realizate în acest sens s-au făcut remarcate. Prin această vizită comună, cele mai importante ţări din punct de vedere economic ale Uniunii Europene, care sunt cea de-a patra și a cincea puteri economice ale Uniunii Europene, ne-am dorit prin această vizită să mărturisim susținerea pentru acest proiect și față de eforturile Moldovei în realizarea reformelor. După semnarea și aplicarea Acordului, Moldova va beneficia de o susținere tehnică și financiară din partea Uniunii Europene, pentru aplicarea reformelor necesare. Scopul asocierii este de a susține efortul de modernizare al Republicii Moldova. Acordul de Liber Schimb va oferi Republicii Moldova un acces mai bun către piața europeană și va contribui la creșterea atractivității economice și a numărului de locuri de muncă la nivel local”, a menționat Laurent Fabiu, ministrul Afacerilor Externe al Franței.

La rândul său, ministrul german de Externe s-a referit și la oportunitățile pentru Republica Moldova în cadrul Parteneriatului Estic. „Sigur că încurajăm toată munca depusă în privința reformelor și vă încurajăm să le continuați, mai ales în combaterea corupției. Am atins această temă în discuția noastră de astăzi și în acest sens aveți asigurată susținerea țărilor UE. Ceea ce a menționat dl. Fabius în privința Acordului de Asociere că merge bine, vom încerca să înlăturăm ultimele obstacole în calea noastră pentru a putea semna în liniște acest acord. R. Moldova poate să aibă încredere în parteneriatul cu Europa. Parteneriatul nostru Estic nu este îndreptat contra cuiva, nu este îndreptat nici împortiva Ucrainei, nici a Moldovei sau a Georgiei. Parteneriatul acesta înseamnă cooperare, nu înseamnă confruntare. Și această cooperare este în interesul tuturor participanților, al tuturor celor interesați și este în interesul nostru. Bineînțeles că ușa spre UE nu este închisă, dar Parteneriatul de Est, și asta le-am spus și partenerilor ruși, nu reprezintă o politică împotriva Rusiei”, a accentuat Frank-Walter Steinmeier.

UNIMEDIA precizează că cei doi miniștri de Externe au avut, în cadrul vizitei, întrevederi cu conducătorii partidelor care fac parte din coaliția de guvernare, precum și cu reprezentanții Partidului Comuniștilor.

unimedia.info

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

пять − 4 =