Prima „bibliotecă stradală” din Chișinău

 

video-prima-biblioteca-stradala-din-chisinau-1398257571A fost lansată prima „Bibliotecă Stradală” din Moldova. Proiectul presupune construirea şi întreţinerea unor “adăposturi” pentru cărţi. Acestea pot fi montate în parcuri, staţii, grădini publice şi alte locuri din oraș. Primele două au fost montate pe teritoriul Centrului „Artico”, informează UNIMEDIA.

Ideea proiectului a fost inspirată de peste hotare, unde sunt montate astfel de adăposturi. Cel mai apropiat exemplu este cel din Craiova, unde proiectul funcționează deja. Potrivit organizatorilor, nu va fi asigurată o pază a adăpostului doar a conținutul cărților.

„Dacă facem acest lucru cu siguranță își pierde din calitate. Unica regulă este sistemul de onoare. Noi nu impunem oamenii să vină neapărat cu o carte în schimb, noi doar îi îndemnăm să citească”, a spus Cristina Palii, unul dintre organizatori.

Proiectul a atras și parteneri din partea librăriilor online. „Noi vom contribui cu cărți și la viitoare proiecte. Sperăm să fie realizate atât în Chișinău, cât și în afara acestuia”, a declarat Ion Bargan, fondatorul unei librării online.

Directorul Artico, Sergiu Scarlat a declarat că a trimis un demers pentru o colaborare cu autoritățile publice locale. „Să vedem cum se va desfășura aici, pe teritoriul Artico. Dacă totul merge bine, ne vom adresa partenerilor să instalăm astfel de biblioteci și prin oraș”, a conchis sursa.

Proiectul „Little Free Library” a fost lansat în 2009 în SUA. Primul „adăpost” a fost montat în fața casei unui american din Wiscounsin. Ideea a prins, iar potrivit site-ului littlefreelibrary.com, în ianuarie 2014 în lume erau peste 15 mii de astfel de adăposturi.

unimedia.info 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

восемнадцать − 13 =