În Transnistria tarifele la energie sînt mai mici decît în Rusia

7b6c31692da6492786c00290d2ccf927

Populația de pe malul drept al Nistrului plătește pentru gazele naturale un preț de 7 ori mai mare, decît locuitorii din Transnistria.

Tarifele la serviciile comunale și resursele energetice în Transnistria rămîn mai mici decît în Ucraina, restul teritoriului Republicii Moldova și chiar Rusia, în pofida majorării acestora de la 1 aprilie 2014, transmite NOI.md.

 Potrivit presei de la Tiraspol, datorită facilităților locuitorii din regiunea transnistreană beneficiază de gaze naturale cu aproape 80% mai ieftine decît locuitorii Ucrainei sau a ținutului Krasnodar, de exemplu. Populația de pe malul drept al Nistrului plătește pentru gazele naturale un preț de 7 ori mai mare, decît locuitorii din Transnistria.

O situație similară se înregistrează și la tarifele la energia termică. Astfel, locuitorii ținutului Krasnodar achită pentru energia termică cu 56 de copeici transnistrene pentru 1 kW mai mult, decît populația din regiunea transnistreană, iar consumatorii de pe malul drept al Nistrului – de 2,5 ori mai mult (cu 74 de copeici).

În Transnistria tarifele la serviciile comunale pentru consumatorii casnici au fost majorate de la 1 aprilie 2014, însă creșterea a fost moderată și nu a afectat puternic capacitatea de plată a populației. Astfel, tariful la energia electrică s-a majorat cu 9,62% — de la 52 pînă la 57 de copeici pentru 1 kWh consumat în limitele stabilită. Un metru cub de gaze naturale s-a scumpit cu 6,1% și costă acum 87 de copeici. În Tiraspol, pentru încălzirea a 1 metru pătrat de spațiu locativ populația a achitat în sezonul trecut de încălzire 3,54 de ruble, în Camenca – peste 4 ruble. În mediu, tarifele la energia termică în regiunea transnistreană au crescut cu 9,32%. Categoriile social vulnerabile beneficiază de facilități în mărime de 50% sau 100% la achitarea serviciilor comunale.

noi.md

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

14 + десять =