O treime din monumentele istorice ale Moldovei au fost distruse

monumente-chisinau

Din cauza nerespectării legislaţiei în vigoare, în municipiul Chişinău  au avut de suferit 254 de monumente de patrimoniu imobil de categorie naţională şi locală (din numărul total de 977 de monumente), constată o cercetare realizată de “Opera Studio” la comanda Centrul Analitic Independent „Expert-grup”, transmite News-Moldova.

Conform studiului, starea patrimoniului în centrul istoric al Chișinăului este și mai gravă: 80 de monumente arhitecturale au fost demolate, din care 44 au fost demolate în perioada 1993-2006, iar 36  în anii 2006-2012; au fost ruinate 17 clădiri istorice, iar în 160 de cazuri au fost înregistrate intervenţii ilegale ce au prejudiciat autenticitatea monumentelor.

În ansamblu pe ţară, din cele 788 de monumente de categorie naţională, 15% din imobile şi situri istorice au fost demolate, 40% se află într-o degradare avansată; 111 biserici au fost mutilate, 4 biserici de lemn sunt într-un hal fără de hal, iar 28 de mănăstiri  sunt într-o stare deplorabilă.

De asemenea, 20 de edificii de arhitectură civilă sunt degradate, 50 de monumente de for public sssunt într-o stare nesatisfăcătoare, iar 80% din conacele boiereşti au ajuns să fie o ruină.

News-Moldova

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

семь + 10 =