R. Moldova a primit DEZLEGARE la aderare în UE

25168-13978-05112-14

Republica Moldova, Georgia şi Ucraina au dreptul de a adera la UE, cu respectarea condiţiilor pentru statutul de ţară membră, a decis, joi, Parlamentul European, aprobând, totodată, propunerea de decizie a Consiliului privind aplicarea provizorie a acordurilor de asociere cu Chişinău şi Tbilisi imediat după semnare, transmite HotNews.

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în care se stipulează dreptul Republicii Moldova de a solicita intrarea în Uniunea Europeană. Astfel, rezoluţia „reaminteşte faptul că acordurile de asociere cu Ucraina şi cu alte ţări din Parteneriatul Estic nu constituie obiectivul final al relaţiilor acestora cu UE”.

Europarlamentarii invită Consiliul să semneze acordurile de asociere şi acordurile de liber schimb aprofundat şi cuprinzător dintre UE şi Republica Moldova şi Georgia, exprimându-şi, în acelaşi timp, aprobarea în legătură cu propunerea de decizie a Consiliului privind aplicarea provizorie a Acordurilor de Asociere UE-Moldova şi UE-Georgia imediat după semnarea acestora.

Medifax scrie că, în ceea ce priveşte instabilitatea din regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova, membrii PE consideră că cererea din 18 martie a Tiraspolului de a deveni parte a Rusiei reprezintă „un pas periculos şi iresponsabil”, reafirmându-şi sprijinul deplin pentru integritatea teritorială a R. Moldova. În acest sens, PE invită toate părţile să reia urgent dialogul, în cadrul formatului 5+2.

Premierul Iurie Leancă a declarat într-o discuție telefonică cu Elmar Brok, președinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European și cu eurodeputata Monica Macovei, președinta Comitetului de cooperare cu Republica Moldova, că R. Moldova este pregătită să devină țară candidate la aderare în UE.

 „Este încă un pas spre perspectiva europeană a țării noastre, ceea ce înseamnă că Republica Moldova merge ferm pe calea de a deveni candidată la aderare. Țara noastră este pregătită să ceară acest drept”, a declarant premierul Iurie Leancă.

HotNews

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

семнадцать + два =