SUA continuă să-şi reducă bugetul pentru apărare, în timp ce Rusia şi China îl sporesc

obama-putin-2637988b
Cheltuielile militare au scăzut pe ansamblu la nivel mondial în anul 2013 ca urmare a reducerii bugetelor armatelor occidentale, mai ales al celei americane, dar se confirmă continuarea creşterii sumelor dedicate înarmării în cazul Rusiei şi Chinei, a anunţat luni Institutul Internaţional de Studii pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), citat de AFP.
Și în anul 2012 aceste cheltuieli globale au scăzut pentru prima dată după anul 1998, înregistrând un recul de 0,4% față de anul anterior, dar în 2013 această reducere s-a accentuat, situându-se la 1,9%, precizează sursa citată.

Dar, spre deosebire de statele occidentale, în țările emergente aceste cheltuieli continuă să crească. Dacă în unele dintre ele sporirea cheltuielilor pentru apărare este o consecință firească a creșterii economice sau un răspuns în fața unor nevoi reale de asigurare a securității, în alte cazuri ea se face pe seama deturnării unor venituri obținute din valorificarea resurselor naturale, este un rezultat al opțiunilor unor regimuri autocratice sau al unor tendințe regionale către înarmare, explică SIPRI.

La nivel mondial, cheltuielile dedicate sectorului militar s-au ridicat în anul 2013 la 1.250 de miliarde de euro. Cel mai ridicat buget pentru apărare continuă să fie cel al Statelor Unite, chiar dacă acesta a scăzut cu 7,8% odată cu încheierea operațiunilor din Irak și cu începutul retragerii din Afganistan, o altă cauză fiind reducerile bugetare automate impuse de Congres.

În schimb, cele trei țări care succed Statelor Unite, și anume China, Rusia și Arabia Saudită, se numără printre cele 23 de state care și-au mărit bugetul apărării de mai mult de două ori fața de nivelul din anul 2004.

Diferendele teritoriale ale Chinei cu statele vecine le-au determinat și pe acestea din urmă să suplimenteze bugetele apărării. Astfel, „îngrijorarea Japoniei cu privire la puterea militară crescândă a Chinei, la care se adaugă politica naționalistă a guvernului nipon, a determinat Japonia să pună capăt tradiționalelor cheltuieli reduse pentru armată”, explică Sam Perlo-Freeman, directorul de cercetare al SIPRI în problematica bugetelor militare. De altfel, pe continentul asiatic s-a înregistrat cea mai semnificativă sporire a bugetelor pentru apărare.

În Europa o notă distinctă face Franța, întrucât, în ciuda creșterii economice reduse, ea nu și-a diminuat substanțial bugetul alocat armatei, care a scăzut cu numai 4% față de cel din anul 2008. Franța se situează pe poziția a cincea în ierarhia mondială a cheltuielilor cu apărarea, fiind urmată de Marea Britanie, informează Agerpres.

capital.ro

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

девятнадцать − 18 =