Deprecierea leului va confrunta Moldova cu probleme economice — Călin Corjan


Potrivit datelor pentru luna ianuarie a acestui an, leul a continuat să cedeze în față de dolarul american, scăzând în preț cu 25%. Modificările cursului de schimb pot duce la probleme economice grave.

Printre principalii factori care au contribuit la deprecierea leului, analiștii evidențiază un deficit de ofertă pentru dolari și euro, ceea ce, la rândul său, este cauzat de o scădere a exporturilor și a cantității mijloacelor bănești, ce intră în țară din partea lucrătorilor emigranți. Modificările vor avea un impact semnificativ asupra plătitorilor de credite care au luat împrumutul în valută străină.

«Datorită devalorizării leului, cheltuielile pentru deservirea datoriei, denominate în dolari, a crescut cu 21%. Adică, dacă în urmă cu două luni suma plății lunare pentru împrumut a fost de 5 mii de lei, astăzi această sumă este deja 6 mii. Multe persoane fizice și companii, care au luat împrumuturi, vor întâmpina dificultăți la rambursarea acestor credite. Moneda euro a crescut foarte mult și ei nu vor putea să achite împrumuturile. Apoi, problema dobândește un caracter sistemic», a explicat expertul Viorica Lopatenco.

Este extrem de dificil să se determine cu exactitate evoluția situației pe piața monetară a Moldovei, deși unele riscuri sunt destul de evidente.

„Dacă leul va continua să se devalorizeze destul de puternic, atunci, din nou, va apărea problema, inclusiv de revizuire a tarifelor, și aceasta este o problemă destul de dureroasă pentru majoritatea populației Republicii Moldova. În plus, va crește presiunea tarifară asupra businessului. Nu vorbesc despre faptul că vor crește ratele dobânzilor la împrumuturi, iar acesta va duce în lanț la scădere”, a remarcat Călin Corjan, antreprenor, economist, expert în afaceri internaționale și inovații.


Loading...