Expert: Crearea oficiilor teritoriale ale Parlamentului are ţinte electorale

Igor-Turcanu

Iniţiativa de creare a unor oficii teritoriale ale Parlamentului survine tocmai acum, cel mai probabil, din raţiuni electorale, a declarat pentru News-Moldova avocatul Igor Ţurcanu.

El a mai precizat că “este de reţinut şi faptul că această iniţiativă aparţine Partidului Democrat, formaţiune ce se află într-o concurenţă veche şi acerbă cu principalul său aliat de guvernare – PLDM.Şi aşa cum conducerea Guvernului aparţie tocmai PLDM, anume acest partid profită cel mai mult de resursa administrativă suplimentară, ofierită de oficiile teritoriale ale Executivului. În cazul dat ar fi de presupus că PDM ar încerca să-şi obţină un avantaj suplimentar prin crearea acestor noi oficii în teritoriu anume deoarece acestui partid îi revine cârma Parlamentului. De altfel, legea privind statutul deputatului stabileşte faptul că autorităţie locale sunt cele care acordă tot suportul necesar deputaţilor prezenţi în teritoriu, oferindu-le săli pentru întâlniri cu alegătorii şi birouri pentru audienţă.”.

“O astfel de iniţiativă ce prevede extinderea structurilor secretariatului Legislativului în teritoriu este una care, probabil, caută să reechilibreze din motive electorale oficiile teritoriale ale Guvernului. Însă în timp ce orcice guvern are astfel de servicii, numite fie prefecturi, fie altcumva, în cazul parlamentelor logica este diferită. Doar în ţările unde exsită mai multe circumscripţii teritoriale, în cadrul unui sistem electoral proporţional, mixt sau majoritar, deputaţii au birouri în regiunile pe care le reprezintă în forul legiuitor naţional.”, a mai adăugat Ţurcanu.

“Însă în RM există o singură circumsripţie teritorială la scară naţională în cadrul unui sistem electoral proporţional. Prin urmare, deputaţii nu sunt arondaţi unor circuscripţii teritoriale. În mod evident, dacă aceste birouri vor fi instituite, ele vor necesita cheltuieli bugetare suplimentare. Pe de altă parte, funcţionarii acestor strcuturi vor fi cu certitudine afiliaţi majorităţii parlamentare, poate chiar în mod preponderent PDM-ului. Aşa că până la urmă ţinta acestei iniţiative este una strict electorală”, a conchis expertul.

News-Moldova

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

19 − 8 =