Găgăuzia pune condiții

6547ba8d12c14e2db6700275e54241e2

Găgăuzia cere autorităţilor centrale să-i asigure cinci fotolii de deputat în Legislativ, în caz contrar ameninţă că alegătorii din autonomie nu vor participa la scrutinul parlamentar din toamna acestui an.

 Solicitarea a fost înaintată, astăzi, la prima şedinţă a grupului de lucru pentru examinarea problemelor referitoare la statutul unităţii teritoriale autonome. Ce-i drept, deputaţii de la Chişinău nu se prea sperie de boicot şi spun că astfel de modificări ar putea avea loc abia la anul.
„Noi am propus ca Găgăuzia să deţină 5 mandate în Parlament. Deputaţii din autonomie, care au ajuns în Parlament, nu reprezintă regiunea, ci propriile interese şi partidul din care fac parte. Dacă vom avea o cotă permanentă, atunci noi îi vom alege pe cei care ne vor reprezenta, iar ei vor respecta decizia localnicilor din autonomie”, a declarat deputatul în Adunarea Populară a Găgăuziei, Ivan Burgudji.
În caz contrar, Burgudji spune că în autonomie va fi organizat încă un referendum, iar populaţia va fi chemată să spună dacă vrea să participe sau nu la alegerile parlamentare de la sfârşitul acestui an.

Autorităţile de la Chişinău nu par a fi speriate de un eventual boicot. Potrivit lor, Codul Electoral ar putea fi modificat abia la anul, deoarece regulile nu pot fi schimbate înaintea scrutinului electoral.
„Pentru alegerile care urmează nu este posibli ca să introducem astfel de modificări, fiindcă si Comisia de la Veneţia ne-a recomandat să nu schimbăm legislaţia. este vorba de perspectivă”, afirmă preşedintele grupului de lucru, deputatul PD Dumitru Diacov.
„Vom vedea care sunt perspectivele în timp pentru soluţionarea acestor probleme”, a spus și liderul fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț.
Pretenţiile celor din Găgăuzia nu se opresc aici. Ei vor ca autorităţile de la Chişinău să-şi retragă biroul cancelariei de stat deschis la Comrat şi să nu limiteze împuternicirile poliţiei din autonomie.
„După ce a fost aprobată legea cu privire la poliţie, prin încălcarea statului autonomiei, au fost modificate împuternicirile. În prezent, pentru a angaja o femeie de serviciu, şeful Comisariatului de Poliţie trebuie să aibă permisul Ministerului de Interne”, spune Ivan Burduji.

Şi cum divergenţele de opinie sunt mari, la prima şedinţă a grupului de lucru s-a decis doar că se va purcede la revizuirea legislaţiei. Negociatorii nu exclud că ar putea propune Parlamentului până şi modificarea unor articole din Constituţie, pentru ca Legea Supremă şi cea privind statului special al Găgăuziei să nu se contrazică.
Amintim că grupul de lucru pentru examinarea problemelor ce țin de executarea prevederilor constituționale referitoare la statutul unităţii teritoriale autonome a fost creat în urma unor disensiuni dintre Chişinău şi Comrat, care au apărut după ce găgăuzii au organizat două referendumuri declarate ilegale de puterea centrală.

jurnal.md

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

5 × 1 =