Autorităţile ar putea interzice tonomatele cu alimente din instituţiile de învăţământ şi cele medicale

618x413_138355134484cab97a_png_87077000

Tonomatele cu alimente din instituţiile de învăţământ şi cele medicale ar putea fi interzize. Măsura face parte din eforturile Ministerului Sănătăţii de a promova alimentaţia sănătoasă. Tototată, autorităţile vor cere aplicarea unor taxe pentru produsele cu un conţinut înalt de grăsimi, sare şi zahăr.

Programul Naţional în domeniul alimentaţiei şi nutriţiei pentru anii 2014-2020 prevede reducerea consumului de grăsimi cu 3%, de zahăr — cu 5% şi de sare — cu 30 la sută. Autorităţile mai vor ca toţi nou-născuţii să fie alăptaţi la sân până la patru luni, iar cel puţin 60 la sută dintre bebeluşi — până la şase luni. În acest context, în instituţiile medicale vor fi desfăşurate campanii de promovare a alimentaţiei la sân.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, doar jumătate dintre minorii de până la şapte ani consumă zilnic fructe şi legume. Ca urmare, un copil din cinci cu vârstele de până la cinci ani este anemic, 6% dintre micuţi au retard mintal. În acelaşi timp, un copil din trei suferă de deficienţă de iod. Sunt anemice şi aproape o treime dintre femeile de vârstă reproductivă. Iar fiecare al doilea adult din ţara noastră este supraponderal sau obez. Pentru aplicarea Programului Naţional în domeniul alimentaţiei va fi nevoie de peste 18 milioane de lei.

Adoptarea unui regim alimentar sănătos asigură un nivel de energie, capabil să facă faţă unei zile solicitante, fără a duce la anumite dereglări. De aceea, nutriţioniştii recomandă o alimentaţie slabă în calorii şi bogată în vitamine şi substanţe nutritive.

Cei care doresc să aibă un stil de viaţă sănătos trebuie să renunţe la alimentele de tip fast-food care sunt foarte bogate în grăsimi. În schimb, trebuie să consume cât mai multe fructe şi legume proaspete şi sucuri naturale. Astfel, pe parcursul zilei, un om trebuie să mănânce cel puţin cinci fructe şi legume, de diferite culori.

De asemenea, alimentaţia zilnică trebuie să includă lactate degresate, seminţe, miere de albine şi uleiurile vegetale. Pentru cei care nu pot renunţa la carne, medicii recomandă puiul sau peştele slab. În acelaşi timp, pâinea albă trebuie înlocuită cu cea din cereale integrale, germinate sau tărâţe. Şi pentru ca să nu se piardă multe substanţe nutritive, alimentele trebuie pregătite la abur sau grătar. Foarte important este şi consumul de apă plată, care trebuie să depăşească doi litri zilnic. Această alimentaţie asigură menţinerea unei greutăţi corporale în limite ideale, permite irigarea optimă a creierului şi a inimii, evită problemele cu oasele şi intoxicarea celulelor.

publika.md

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

17 − двенадцать =