Viceministrul Justiției explică decizia CEDO în dosarul „Filat vs Moldova”

Nicolae_Esanu_justice_gov_md

Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu este abilitată să examineze legalitatea unui act adoptat la nivel național. Astfel a comentat viceministrul Justiției Nicolae Eșanu, decizia Înaltei Curți de a respinge plîngerea înaintată de Vlad Filat împotriva Republicii Moldova, relatează NOI.md.

În opinia lui Eșanu, cei care susțin că magistrații CEDO au confirmat hotărîrea Curții Constituționale din aprilie 2013, prin care Vlad Filat a fost înlăturat definitiv din postul de premier, nu cunosc materia.

„CEDO niciodată nu a examinat și nici nu este abilitată cu dreptul de a examina constituționalitatea, legalitatea sau temeinicia unui act adoptat la nivel național. Curtea Europeană examinează exclusiv cererile privind încălcarea unui drept garantat de Convenție. Astfel, cei care afirmă că în cauza „Filat vs Republica Moldova”, CEDO a confirmat celebra hotarîre a Curții Constituționale ori nu cunosc materia ori trișează”, a explicat Eșanu pe o rețea de socializare.

Precizăm că liderul PLDM, Vlad Filat, s-a adresat Curţii de la Starsbourg, argumentînd că «i-au fost lezate drepturile». Politicianul a calificat decizia Curţii Constituţionale din 22 aprilie 2013, în care se anunța că acesta nu mai poate fi premier din cauza suspiciunilor de corupție, drept una «politică». În urma examinării dosarului, Înalta Curte a concluzionat că plîngerea depusă de Filat nu corespunde practicii CEDO.

 NOI.MD

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

восемнадцать − шесть =