Experţii moldoveni critică guvernarea şi viitoarele alegeri: «De integrarea europeană se ocupă Plahotniuc şi Filat»

Experţii moldoveni critică dur guvernarea, pentru că aceasta nu ar dispune de un plan de acţiuni de implementare a Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Astfel, economistul Mihail Poisic a relatat că una dintre cele mai importante probleme, care trebuie rezolvate după ratificarea Acordului, este certificarea produselor moldoveneşti în conformitate cu standardele europene. 

media_140558866053019800

Potrivit lui Mihail Poisic, «nu avem o industrie dezvoltată, am rămas doar cu asamblare manuală. Agricultura este costisitoare şi necompetitivă. În RM este un nivel foarte scăzut de tehnologii în agricultură, iar subvenţiile sunt de 25 euro/ha, în timp ce în ţările UE – 250 euro”, scrie Infotag. 

media_140558823108382300

«Ne aflăm într-o situaţie când 90% din lapte şi 70% din carne parvin de la producători particulari, aceeaşi situaţie existând şi în privinţa strugurilor. Această producţie nu poate fi certificată conform standardelor UE. Cum o vom exporta?!”, a subliniat Poisic.

De asemenea, acesta a precizat că, după semnarea Acordului de Asociere cu UE, Moldova riscă să piardă piaţa Rusiei, care este una de bază pentru produsele agricole. Potrivit lui, relaţiile economice RM-FR au trei variante de dezvoltare:

  • Moldova continuă să facă comerţ cu Rusia în cadrul Zonei de comerţ liber din CSI;
  • Rusia renunţă la comerţul din Zona de comerţ liber şi trece la standardele OMC. Aceasta va însemna introducerea taxelor pentru mărfurile moldoveneşti de 10%, care, chiar şi fără taxe, sunt la limita competitivităţii;
  • Rusia va aplica embargo şi va închide complet piaţa sa pentru mărfurile moldoveneşti.

În acest context, politologul şi fostul diplomat al Moldovei, Alexei Tulbure, de asemenea, nu s-a arătat prea mulţumit de guvernare, relatând că alegerile parlamentare, din 30 noiembrie, nu vor influenţa substanţial raportul forţelor politice din Moldova.

 media_140558829081799000

«Din păcate, de integrarea europeană se ocupă oligarhii Vlad Plahotniuc şi Vlad Filat. Primul este principalul raider din ţară, al doilea a fost demis pentru corupţie şi este cunoscut drept contrabandistul numărul unu. Situaţia este agravată şi de o opoziţie foarte slabă, în special cea parlamentară. Dacă nu se va întâmpla ceva extraordinar, alegerile nu vor schimba situaţia», a spus Alexei Tulbure.

Totodată, politologul Vitalie Andirevschi a spus că «Partidul Comuniştilor nu mai poate câştiga la alegeri, deoarece acesta este indecis în privinţa priorităţilor sale».

media_140558841203727500

«Comuniştii se comportă ca o giruetă: sunt când pentru integrarea în UE, când împotriva acesteia. Trebuiau să se decidă, dar este târziu deja. Pierd alegători, toţi conştientizează că ei critică puncte separate din Acordul de Asociere cu UE, dar nu intenţionează să renunţe la document. Iar electoratul din Moldova nu agreează jumătăţi de măsură», a spus expertul.

Dezbaterile au avut loc în cadrul mesei rotunde cu genericul «Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și alegerile parlamentare din Moldova», organizată la Chişinău de Institutul American din Ucraina.

realitatea.md

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

четыре × четыре =