Germania și SUA rămân bune prietene, în pofida suspiciunilor de spionaj (Kerry)

thumb325_20140713090659406

Germania și SUA rămîn «bune prietene» în pofida valurilor provocate de suspiciunile de spionaj, a declarat duminică secretarul de stat american John Kerry, în cursul unei conferințe de presă comune la Viena cu omologul său german Frank-Walter Steinmeier, informează France Presse.

«Lăsați-mă să subliniez că relația între SUA și Germania este strategică, noi avem o cooperare politică enormă și suntem buni prieteni», a declarat Kerry.

Cei doi miniștri au abordat subiectul cu ocazia unei serii de reuniuni la Viena pentru a încerca să deblocheze negocierile asupra programului nuclear iranian.

Ei au vorbit, de asemenea, despre dosarele Iranului, Afganistanului și Orientului Mijlociu, a explicat șeful diplomației germane Frank-Walter Steinmeier.

«Aceasta ne arată că relația transatlantică între Germania și SUA este necesară, în pofida dificultăților din aceste ultime săptămîni», a afirmat ministrul german. «Vom lucra pe o bază fundamentală de respect mutual», a adăugat el.

Explicațiile între cele două țări intervin după spectaculoasa decizie de joi a Berlinului de a-l expulza pe șeful spionajului american în Germania — o măsură rarisimă în cadrul NATO — ca urmare a arestării a două persoane suspectate că au spionat în beneficiul SUA.

Într-un interviu înregistrat sîmbătă la televiziunea publică ZDF, cancelarul german Angela Merkel a cerut Washingtonului să-și schimbe comportamentul în materie de spionaj. «Sper, desigur, că ceva se va schimba», a declarat Merkel.

«Nu mai trăim în perioada Războiului rece în care fiecare era, probabil, neîncrezător în fiecare», a adăugat ea.

agerpres.ro

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

двадцать + тринадцать =