Franţa aplică o lovitură triplă dolarului

8770bf04a2dd480c824044ae5344f64b

Franţa cere extinderea utilizării monedei euro pe plan mondial.

Guvernele din zona euro trebuie să găsească metode a extinde utilizarea euro în tranzacţiile internaţionale, aceasta fiind o chestiune de ‘echilibru global’, a afirmat ministrul francez de Finanţe, Michel Sapin, prezent la o conferinţă pe teme economice care s-a desfăşurat în sudul Franţei, la Aix-en-Provence, transmite Bloomberg.

Franţa cere extinderea utilizării monedei euro pe plan mondial.

Declaraţiile vin la o săptămînă după ce BNP Paribas a fost amendată cu aproape nouă miliarde de dolari pentru încălcarea sancţiunilor economice aplicate de Statele Unite mai multor ţări, decizie care a provocat în Franţa o dezbatere intensă privind drepturile SUA de a-şi extinde reglementările dincolo de frontierele sale.

‘Aceasta nu este o luptă împotriva imperialismului dolarului. Ne vindem avioanele în dolari. Este asta într-adevăr necesar? Nu cred că este’, a declarat Sapin într-un interviu acordat Bloomberg.

Oficialul francez a explicat că miniştrii de Finanţe din zona euro discută luni la Bruxelles metode a extinde utilizarea euro. Michel Sapin a obţinut sprijinul şefului companiei petroliere franceze Total, Christophe de Margerie, care a afirmat sîmbătă că nu vede nici un motiv pentru ca achiziţiile de ţiţei să se realizeze în dolari şi a cerut extinderea folosirii monedei euro în tranzacţiile din afara SUA.

‘Nimeni nu împiedică pe nimeni să plătească în euro pentru petrol. Preţul barilului de ţiţei este fixat în dolari. O rafinărie poate ţine cont de acest preţ şi folosind rata de schimb euro-dolar într-o anumită zi, poate face plăţi în euro’, a declarat Christophe de Margerie la conferinţa pe teme economice care s-a desfăşurat la Aix-en-Provence

Şi premierul francez Manuel Valls a afirmat săptămîna aceasta că doreşte ca Banca Centrală Europeană să achiziţioneze active pentru a sprijini economiile din zona euro şi pentru a deprecia euro.

‘Euro este supraevaluat, afectînd creşterea economiei şi evoluţia industriei’, a declarat Manuel Valls, care a salutat reducerea ratei dobînzii în iunie de către BCE, apreciind că decizia reprezintă ‘un semnal puternic’.

‘Dar îmi doresc ca BCE să meargă mai departe, în special în ceea ce priveşte achiziţia de active de pe piaţă. Politica monetară nu are legătură doar cu ratele dobînzilor’, a explicat premierul francez.

noi.md

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

четыре × четыре =