Spitalele din Moldova au tot mai puţini medici

 

cbf4f120efce4d428069cff04928c76c

O situaţie asemănătoare este în Cimişlia şi Basarabeasca, unde acest segment este acoperit în proporţie de puţin peste 70 la sută.

Spitalele din Moldova au tot mai puţini medici. Exodul specialiștilor, salariile derizorii, dar și finanțările insuficiente ale instituțiilor medicale pun în pericol întreg sistemul de ocrotire a sănătății din Moldova, iar oamenii riscă să rămână fără ajutor calificat.

 Potrivit Centrului Naţional de Management în Sănătate, cele mai multe spitalele cu deficit de medici sunt în centrul şi sudul ţării. Cea mai gravă situaţie este în raionul Nisporeni. Aici, necesitatea de cadre medicale este acoperită în proporţie de aproximativ 64 la sută. Urmează raionul Cantemir, unde este înregistrat un deficit de specialiști de peste 30 la sută.

O situaţie asemănătoare este în Cimişlia şi Basarabeasca, unde acest segment este acoperit în proporţie de puţin peste 70 la sută.

Cei mai mulţi medici lipsesc în sectorul de asistenţă medicală primară, dar şi în secţiile consultative. Cu totul alta e situația în Chișinău și Bălți, unde nu sunt locuri vacante. Și în unele raione din nordul ţării necesarul de medici este acoperit aproape în intregime.

La Dondușeni, de exemplu, efectivul de cadre medicale este asigurat în proporție de 98 la sută. Aproximativ aceeaşi situaţie este şi în raioanele Soroca, Edineţ, Drochia şi Ocniţa. Potrivit Ministerului Sănătăţii, în ultimii 20 de ani, peste 40 la suta din specialiști au abandonat sistemul medical. În prezent, în Moldova activează aproape 13 mii de medici de toate specialităţile.

publika.md

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

четыре + 7 =