Explicația Maiei Sandu pe marginea rezultatelor proaste la examenul de BAC

maia_sandu_guvern

Eșecul înregistrat în acest an de liceeni la examenul de bacalaureat se explică prin atitudinea incorectă a tinerilor față de procesul educațional și prin calitatea scăzută a predării. Explicația a fost oferită de ministrul Educației, Maia Sandu, în cadrul unui interviu pentru „Ziarul Național”.

În opinia ministrului, cauza faptului că în acest an mai puțini elevi au susținut examenele de bacalaureat, comparativ cu anul trecut, ține de stoparea tentativelor de fraudare a examenelor. Sandu a ținut să precizeze că testele din acest an nu au fost mai complicate decît cele de anul trecut.

„Cred că, încet-încet, vom schimba această atitudine, încercînd să-i motivăm pe tineri să învețe, dar această schimbare sau compensare pentru lucrurile care nu s-au făcut timp de 12 ani nu poate să se realizeze pe deplin într-un an. Următorul element este calitatea predării, dar și calitatea profesorilor, capacitatea noastră de a aduce și a menține în sistem profesioniști este o provocare”, a explicat Sandu.

Potrivit funcționarei, Ministerul Educației și-a atins în acest an obiectivul de a asigura desfășurarea sesiunii de bacalaureat în condiții normale și corecte pentru toți candidații. Ministrul se arată convins că pentru reformarea sistemului de învățămînt este nevoie de cel puțin cinci-șapte ani. Anume această perioadă este prevăzută pentru implementarea noului Cod al educației, menit să îmbunătățească calitatea studiilor. Documentul a fost deja avizat pozitiv de Guvern, iar în scurt timp va fi supus dezbaterilor în Parlament.

„Cred că problemele din educație sînt suficient de răsunătoare, toată societatea le simte, le conștientizează, de aceea, politicul nu poate să spună nu unei legi care este absolut necesară pentru a începe să schimbăm situația. Există discuții, mai sînt elemente la care urmează să găsim răspunsuri, dar eu cred că nu sînt probleme principiale la care să nu putem oferi o soluție de compromis”, a conchis Sandu.

Precizăm că în acest an doar 44% dintre liceeni au susținut examenele de bacalaureat, față de 58 la sută, în 2013. Cele mai bune rezultate au fost înregistrate la examenele de istorie universală și limba și literatura română, iar cele mai slabe note au fost la examenele de matematică și fizică.

NOI.MD
 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

семнадцать + один =