Transnistria nu a găsit resurse pentru a majora pensiile din 1 iulie

bulanova_minsoctrud_orgMajorarea pensiilor din 1 iulie, promisă de guvernul autoproclamatei RMN, nu va avea loc «din cauza situaţiei complicate din economie». Anunţul a fost făcut în şedinţa extraordinară a guvernului transnistrean, desfăşurată la finele săptămînii trecute.

Potrivit comunicatului, citat de agenţia «Infotag», cuantumul minim al pensiilor de vîrstă s-a decis a fi păstrat la nivelul a 606 ruble.

Ministrul Protecţiei Sociale şi Muncii, Oxana Bulanova, a menţionat, prezentînd proiectul, că «în legătură cu situaţia economică complicată, măsurile propuse vor permite reducerea cheltuielilor fondului asigurării sociale cu 45 de milioane de ruble».

Totodată, ea a dat asigurări că odată cu intrarea în vigoare a hotărîrii veniturile pensionarilor ce primesc pensii şi indemnizaţii din contul fondului nu se vor micşora comparativ cu prima jumătate a anului.

Ministrul a motivat necesitatea adoptării acestei decizii prin faptul că deficitul bugetului Fondului asigurărilor sociale în 2014 constituie circa 2 miliarde de ruble. Zilnic, pentru ca fondul să-şi poată îndeplini obligaţiunile de achitare a pensiilor şi indemnizaţiilor, sînt necesare cel puţin 15 milioane de ruble.

«Pentru a nu admite reţinerea achitării pensiilor, precum şi reducerea veniturilor pensionarilor – peste 140 de mii de cetăţeni, precum şi cu scopul de a nu admite reducerea cuantumului indemnizaţiilor, a fost elaborat un proiect de lege în acest sens şi hotărîrea de astăzi a Guvernului. Aceasta este o măsură necesară», a subliniat Bulanova.

Autorităţile Transnistriei au planificat să majoreze în 2014, treptat, pensiile de la 598 la 646 de ruble. Prima majorare a avut loc în februarie – cu 8 ruble. Pentru luna iulie era planificată a doua etapă – cu 10 ruble, iar din 1 decembrie – cu 30 de ruble. Pensia medie este mai mică de 1350 ruble ($121,6). Lunar fiecare pensionar primeşte, datorită ajutorului rusesc, un supliment la pensie de 165 de ruble (mai puţin de $15).

Infotag

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

5 + 8 =