Rusia a cerut amânarea negocierilor privind Transnistria până în septembrie

4a0b92f8f5ef3411f0a1df4d982ae4ac

Federația Rusă a cerut amânarea până în septembrie a următoarei runde de negocieri în formatul 5+2, care a fost propusă de emisarul special OSCE, Radojko Bogojevici, pentru perioada 17-18 iulie.

Potrivit ambasadorului Serghei Gubarev, citat Itar-Tass, este necesară pregătirea unei agende în vederea acestor „consultări” şi să se dea părţilor timp să lucreze la ea.

„Am trimis o scrisoare şi am propus amânarea consultărilor până în septembrie”, a precizat el, anunțând, totodată, că Tiraspolul împărtăşeşte punctul de vedere rus, scrie Mediafax.

Anterior, emisarul special OSCE, Radojko Bogojevici, a propus organizarea următoarei runde a negocierilor între R. Moldova şi Transnistria — cu OSCE, Rusia şi Ucraina ca mediatori, UE şi Statele Unite ca observatori — pentru perioada 17-18 iulie.

Rusia „nu vede niciun motiv să fie organizate negocieri de dragul negocierilor», a apreciat Gubarev. „Am revenit la etapa iniţială, în care părţile formulează pretenţii», a continuat el. În opinia sa, „sarcina esenţială este ca întâlnirile noastre să fie eficiente. Dacă runda din iulie nu conduce la niciun rezultat, acest lucru va discredita negocierile”.

Declaraţiile intervin în contextul în care R. Moldova, Ucraina şi Georgia urmează să semneze mâine, 27 iunie, acorduri de asociere cu Uniunea Europeană, fapt care irită Moscova.

De asemenea, Moscova a ameninţat ieri că va adopta „măsuri de protecţie» în cazul în care acordurile de asociere semnate de către cele trei ţări din Europa de Est vor „dăuna» economiei ruse.

Negocierile în formatul 5+2 au fost întrerupte la sfârşitul lui 2006. Chişinăul şi Tiraspolul au reluat dialogul cu asistenţa Rusiei doi ani mai târziu, la nivel de reprezentanţi politici. În martie 2009, negocierile au fost reluate în urma unei întâlniri trilaterale între preşedinţii Rusiei şi R. Moldova cu liderul regiunii separatiste moldovene Transnistria. În cadrul unor întâlniri la Moscova, Vilnius anul trecut şi la Dublin anul acesta, părţile au fost de acord să reia negocierile.

Pe agenda acestor negocieri se află trei seturi de probleme, şi anume socio-economice, umanitare şi privind drepturile omului, probleme de securitate şi ajungerea la un acord cuprinzător — inclusiv la nivel instituţional şi politic.

http://ziarulnational.md

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

десять − два =