Petru Lucinschi despre relaţia dintre Moldova şi Federaţia Rusă: Nu trebuie de iritat vecinul nostru mare

189851086Fostul preşedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi susţine că în această perioadă, când ţara noastră este atât de aproape de a ratifica Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, autorităţile de la Chişinău trebuie să dea dovadă de mai multă diplomaţie în relaţia cu Federaţia Rusă. Mai mult decât atât, Moldova nu ar trebui să dea pretexte de înrăutăţire a relaţiilor moldo-ruse.

»Când a venit Karasin la noi, am dat asigurări că noi nu devenim un pericol pentru Rusia. Totuşi nu putem şi nici nu trebuie să dăm niciun pretext, nu avem dreptul. Noi trebuie să fim atenţi la declaraţii. Orice declaraţie trebuie să fie foarte bine cântărită. Nu prea trebuie să dăm atenţie declaraţiilor făcute de anumiţi oficiali din Federaţia Rusă. Se poate de răspuns diplomatic. Foarte important este să fim atenţi în comportare, nu trebuie de iritat vecinul nostru mare. Astăzi trebuie de mers pas cu pas», a declarat Petru Lucinschi.

Totodată, fostul preşedinte al Republicii Moldova spune că situaţia internă din ţară este destul de tensionată, iar instituţiile responsabile trebuie să pună în aplicare prevederile legii.

»Este nevoie de o înţelegere mai mare în popor. Toţi trebuie să înţeleagă ce se întâmplă. Noi putem să avem asigurări din afara ţării, dar dacă în interior nu o să clarificăm lucrurile cu oamenii, nu o să rezolvăm nimic. Trebuie să arătăm transparenţă, trebuie să fim mai reţinuţi. Chişinăul trebuie să prevadă anumite lucruri. Atunci când cere legislaţia trebuie să fim foarte duri şi stricţi», a conchis Lucinschi.

Publika.md aminteşte că Acordurile de Asociere şi Liber Schimb urmează a fi semnate de Moldova şi UE pe 27 iunie. După aceasta, documentul urmează a fi ratificat de Parlamentele ţărilor-membre şi de Legislativul de la Chişinău.

publika.md

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

шесть + десять =