Șevciuk, îngrijorat: „Vom avea o situație de forță majoră”

06ef57a314a547d2928668bede8f4ca7

Sectorul energetic din Transnistria va avea probleme grave, dacă Federația Rusă nu va ajunge la un compromis cu Ucraina în problema gazelor.

Sectorul energetic din Transnistria va avea probleme grave, dacă Federația Rusă nu va ajunge la un compromis cu Ucraina în problema gazelor.

 Declarația aparține liderului de la Tiraspol Evgheni Șevciuk și a fost făcută ieri, în cadrul ședinței așa-zisului comitet al securității transnistrean.

Transnistrenii ar putea fi obligați să-și modifice întregul sistem de alimentare cu energie termică, dacă conflictul gazelor se va prelungi până la toamnă. Pe de altă parte, autoproclamatele autorități de la Tiraspol nu dispun de resurse financiare pentru a reforma sectorul energetic din regiune.

„Sectorul locativ și toate obiectele de menire socială sunt încălzite cu gaz. Dacă situația se va menține până la iarnă, noi vom fi nevoiți să reformăm de urgență întregul sector energetic. Asta necesită resurse financiare adăugătoare, iar bani în buget nu avem. E clar că situația poartă un caracter de forță majoră”, a declarat Șevciuk, citat de ria.ru.Amintim că Rusia a introdus ieri regimul de plată în avans pentru gazele naturale livrate Ucrainei și a dat asigurări că tranzitul nu va fi stopat. În același timp, Curtea Internațională de Arbitraj de la Stockholm a primit plângeri atât de la „Naftogaz Ucraina”, cât și de la „Gazprom”, ambele instituții cerând să li se facă dreptate.

Concernul ucrainean le-a cerut judecătorilor să oblige „Gazprom”-ul să furnizeze gaz natural la un preț de piață corect, iar partea rusă a cerut Înaltei Curți să oblige Kievul să achite datoriile pentru gazele naturale furnizate în sumă de 4,5 miliarde de dolari.

ziarulnational.md

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

семнадцать − 4 =