Vladimir Voronin admite fuzionarea PCRM cu PDM

Vladimir Voronin admite fuzionarea PCRM cu PDM

Vladimir Voronin, preşedintele PCRM, nu exclude o eventuală fuzionare a formaţiunii pe care o conduce cu Partidul Democrat. Aceasta doar în anumite condiţii stringente care ar ţine de viitorul Moldovei. Potrivit lui, noua formaţiune ar putea avea o doctrină social-democrată şi la ea a putea adera şi alte formaţiuni de stânga.

O declaraţie în acest sens a fost făcută de Vladimir Voronin ieri seara la emisiunea Politica de la TV7.

Liderul comuniştilor a precizat că nu exclude că ar putea apărea un nou partid important de stânga, ca urmare a fuzionării PCRM cu PDM, dar şi cu alte formaţiuni de stânga cum ar fi social-democraţii sau socialişti. Iar candidatul la funcţia de preşedinte al formaţiunii să fie ales prin concurs.

Totodată, el a precizat că crearea noului partid ar fi fost posibilă doar în cazul în care s-ar crea condiţiile necesare şi ”când va ajunge mintea la toţi”.

„Nu se exclude nimic. Atunci când ajungem să punem în capul mesei alegerile prezidenţiale, alegerile parlamentare anticipate, nu se pune problema cu cine discutăm ce facem mai departe. Nu pot spune categoric nimic. Noi trebuie să nu ne gândim la Voronin sau la ceilalţi, noi trebuie să ne gândim ce facem mai departe cu Moldova”, a declarat Vladimir Voronin.

Întrebat ce doctrină ar putea avea noua formaţiune: comunistă sau social-democrată, Voronin a întrebat retoric la rândul său :”Da ce doctrina PCRM este acum pur comunistă?”. „ Doctrina noastră este realistă”, a adăugat Voronin.

Fiind întrebat dacă ar accepta funcţia de preşedinte al ţării după ce expiră mandatul actualului şef de stat, liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că ar putea să accepte funcţia de şef al statului, dacă i se va propune, doar dacă va fi mulţumit de condiţiile care i se vor propune.

Totodată, la aceeaşi emisiune preşedintele PCRM a declarat că nu exclude că pentru a da jos actuala guvernare, ar putea face o coaliţie în Parlament cu mai multe partide de stânga „pentru a vota demisii la pachet”.

”Eu sunt pentru alegeri anticipate, dar nu în asemenea condiţii. Nu trebuie să fie organizat un nou scrutin până nu vor fi demişi mai mulţi şefi de instituţii, printre care preşedintele CEC, procurorul general şi alţii care ar putea din nou să fraudeze alegerile, ca apoi iar să ne trezim la guvernare cu această clasă politică, doar că în fruntea instituţiilor să stea alte nume. De aceea, pentru a da jos această guvernare, PCRM este gata să voteze în Parlament, alături de PSRM şi alte partide, demisii în lanţ”, a menţionat Vladimir Voronin.

Moldova.ORG precizează că aceasta este pentru prima dată când Vladimir Voronin declară deschis că admite o eventuală fuzionarea a formaţiunii sale cu PDM. Anterior, după plecarea din PCRM a comuniştilor radicali cum ar fi Mark Tkaciuk sau Grigore Petrenco, iar ulterior şi a altor comunişti mai moderaţi, tot mai mulţi analişti politici inclinau să contureze un scenariu în care PCRM ar fuziona cu PDM.

Astfel, încă la finele anului 2014, analistul politic Petru Bogatu declara că Partidul Comuniștilor se pregătește „nu de o coalizare, ci de o fuziune cu un partid aflat astăzi la guvernare”. „Acesta, firește, nu poate fi altul decât Partidul Democrat – singura formațiune politică de la putere, compatibilă cu PCRM, care îi poate îngurgita in corpore pe comuniști”, susţinea Petru Bogatu.

Iar după alegerile parlamentare din toamna anului trecut şi cele locale din vara acestui an, politologul Dmitri Ciubaşenco declara: „necesitatea şi raţionamentul dictează că PDM şi PCRM trebuie să se unească într-o singură organizaţie pentru a nu se pierde câte una. Şi trebuie s-o facă până la viitoarele alegeri parlamentare. Un astfel de partid unit al democraţilor-comuniştilor, ar putea acumula la alegeri vreo 20-25% din voturi”.

См. подробнее: http://politmoldova.com/vladimir-voronin-admite-fuzionarea-pcrm-cu-pdm.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

два × два =