Comitetul Parlamentar de Asociere UE-RM vine cu o serie de recomandări

Comitetul Parlamentar de Asociere UE-RM vine cu o serie de recomandări

Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova apreciază realizările Republicii Moldova în implementarea agendei de asociere şi ia act de aprobarea Planului Naţional de Acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE.

Membrii CPA UE-RM îndeamnă autorităţile de la Chişinău să continue reformele şi implementarea Acordului de Asociere şi reiterează necesitatea ca Republica Moldova să se reangajeze cu forţe noi în reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei şi recomandă executivului de la Chişinău să trateze aceste chestiuni drept prioritate absolută. Acestea sunt doar câteva dintre constatările şi recomandările CPA adresate autorităţilor Republicii Moldova în finalul primei reuniuni, care a avut loc la Bruxelles, în perioada 21-22 septembrie 2015, transmite IPN cu referire la Declaraţia finală a CPA.

În document se menţionează că, potrivit Tratatului Uniunii Europene, Republica Moldova are perspectivă europeană şi poate depune cerere de aderare la UE, cu condiţia ralierii la principiile democraţiei, respectării libertăţilor fundamentale şi a drepturilor minorităţilor, garantării statului de drept. Totodată, membrii Comitetului fac apel la Belgia, Grecia, Italia şi Olanda să ratifice fără întârziere Acordul de Asociere al ţării noastre cu UE, salutând ratificarea acestuia de către forurile legislative ale Republicii Moldova şi Uniunii Europene, precum şi de cele 24 de state membre.

Forul parlamentar de asociere îşi exprimă îngrijorarea în privinţa sectorului financiar-bancar din Republica Moldova şi solicită autorităţilor să ia măsuri în privinţa situaţiei create, să asigure transparenţa deplină a anchetelor, recuperarea activelor şi deferirea persoanelor responsabile justiţiei. Documentul mai precizează că societatea civilă are un rol important în monitorizarea procesului de implementare a Acordului de Asociere, prin urmare organizaţiile non-guvernamentale trebuie să fie sprijinite de către autorităţi pentru a-şi îndeplini eficient sarcinile. În context, Comitetul îşi exprimă aprecierea pentru activitatea ONG-urilor din Republica Moldova în cadrul Forumului societăţii civile a Parteneriatului Estic şi evidenţiază importanţa creării cât mai rapid a Platformei Societăţii Civile prevăzută în Acordul de Asociere.

Referitor la reglementarea conflictului transnistrean, CPA face apel la Chişinău şi Tiraspol să-şi intensifice eforturile de soluţionare a conflictului în formatul „5+2” şi să întreprindă paşi concreţi pentru a îmbunătăţi nivelul de trai al populaţiei. În context, CPA încurajează reluarea dialogului direct şi stabilirea unei noi runde de negocieri în formatul „5+2” pe parcursul anului curent.

În document se mai arată că, în funcţie de realizările obţinute de Republica Moldova în implementarea Acordului de Asociere, ţara ar putea beneficia de finanţare suplimentară din partea Uniunii Europene, pe lângă cele aproximativ 410 milioane de euro prevăzute în perioada 2014-2017. Totodată, Comitetul salută sprijinul acordat Republicii Moldova de către statele membre UE şi îndeamnă toţi donatorii să-şi coordoneze programele de asistenţă.

См. подробнее: http://politmoldova.com/comitetul-parlamentar-de-asociere-ue-rm-vine-cu-o-serie-de-recomandari.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

девять − 1 =