Creştinii sărbătoresc Naşterea Maicii Domnului

Creştinii sărbătoresc Naşterea Maicii Domnului

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Naşterea Maicii Domnului, sărbătoare numită în popor şi Sfânta Maria Mică. Aceasta este prima sărbătoare de la începutul anului bisericesc, care a demarat la 1 septembrie. Sărbătoarea marchează şi începutul culesului viilor, notează IPN.

Fecioara Maria s-a născut într-o familie de creştini, Ioachim şi Ana din Nazaret. Deşi erau înaintaţi în vârstă, aceştia s-au rugat cu tărie pentru a avea un prunc. Tradiţia spune că Îngerul Gavriil i-a vestit că ruga lor a fost ascultată şi că Dumnezeu le va da cel mai de preţ dar, un prunc, ales al Domnului, pe care au botezat-o Maria.

Se spune că rugăciunile adresate Maicii Domnului în această sfântă zi de sărbătoare de către cei care îşi doresc un copil sunt mai ascultate ca oricând. Potrivit tradiţiei, în ziua de Sfânta Maria Mică oamenii fac pelerinaje la mănăstiri şi duc la biserică fructe, pâine şi lumânări, pentru a fi sfinţite. Credincioşii merg de dimineaţa la biserică, pentru a asculta slujba şi pentru a se închina la icoana Maicii Domnului.

„Am venit la biserică ca să mă rog Sfintei Maria pentru sufletul meu, pentru curăţenie, pentru binele familiei mele. Toţi cei care poartă acest nume ar trebuie să vină la biserică să se roage pentru păcatele sale şi le va fi sufletul mai liniştit”, a comunicat pentru IPN enoriaşa Maria.

„Am venit să stau puţin la slujbă. Este o sărbătoare mare, naşterea Maicii Domnului care ne păzeşte, ne ocroteşte şi ne ajută”, ne-a spus Liubovi.

„Mă rog astăzi pentru iertarea păcatelor, pentru curăţenie în suflet, pentru libertate. Ştiu că astăzi nu se aprinde focul pentru ca să nu se întâmple vreo tragedie. Este foarte bine să începem dimineaţa cu sfânta cruce, să aprindem candela dacă nu putem merge la biserică şi să o avem pe Maica Domnului în gând”, a spus Tatiana.

În calendarul popular, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. Bătrânii spun că în această zi rândunelele pleacă spre ţările calde, în timp ce insectele încep să se ascundă în pământ, pentru că frigul îşi face simţită prezenţa.

În credinţa populară, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vara şi toamnă, momentul în care se dă startul lucrurilor agricole de toamnă şi momentul în care noul anotimp începe să îşi intre în drepturi.
În această zi, bărbaţii nu meşteresc şi nu fac treaba în gospodărie, iar femeile nu cos şi nu spală rufe.

См. подробнее: http://politmoldova.com/crestinii-sarbatoresc-nasterea-maicii-domnului.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

девятнадцать − восемнадцать =