În Republica Moldova a fost anunțată crearea Uniunii Patriotice a Poporului ”Moldova Mare”

Эмблема_НПС_N

Astăzi în cadrul ședinței speciale a Comitetului de Organizare pentru desfășurarea primului Congres solemn National al Poporului, dedicat celei de-a 655-a aniversări a statalității moldovenești, a fost anunțată crearea mișcării publice în masă a forțelor patriotice din Republica Moldova – Uniunea Patriotică a Poporului ”Moldova Mare”.

Inițiatori pentru a crea Uniunea Patriotică au fost cunoscute personalități publice, reprezentanți ai bisericii, liderii activi ai organizațiilor de diferite naționalități care locuiesc în Republică și diaspore moldovenești peste hotare, personalități proeminente din cultură, artă, știință și învățămînt, inclusiv : Episcopul de Bălți și Fălești Marchel; Bașcanul unității teritoriale Găgăuzia (Gagauz Eri) și reprezentantul Partidului Regiunilor Moldovei M.M. Formuzal; reprezentant al partidului politic ”Patrioții Moldovei” M.V. Garbuz; reprezentantul Comitetului Național ”Moldova 655”, conducătorul clubului de experți ”Strategia Moldovei” V.V. Perju; liderul organizației sociale ”Moldova Federală” S:V. Mazur; Baronul țiganilor din Moldova, reprezentantul coaliției organizațiilor non-guvernamentale ale romilor, comisar mondial “CRIS ROMANI VIIRU” A.M. Cerari; cunoscut activist național Igor G. Caldare; diplomat, ex-ambasador al RM în România E.I. Ciobu ș.a.

După cum s-a menționat, Uniunea a fost creată, » în scopul de a consolida forțele oamenilor pentru întărirea statalității moldovenești și bazele spirituale și morale ale țării, oferind o dezvoltare socio-economică și culturală puternică a statului, și o creștere semnificativă a nivelului de trai al poporului multinațional din Moldova.»

În limitele Convenției de fuziune care a fost semnată se subliniază, că pentru realizarea calitativă a sarcinilor, semnatarii sunt de acord să își unească resursele organizaționale , intelectuale și informaționale.

S-a remarcat, că ” Uniunea Națională a Poporului ”Moldova Mare” (înțelegând prin noțiunea de ”Moldova Mare”, acea putere istorică și de o înaltă spiritualitate, care a fost înființată în stat de către Domnitorul Ștefan cel Mare și Sfînt), este o mișcare socială nonpolitică, deschisă spre toți cei care primesc și iau în considerare următoarele postulate:

—          Valorile tradiționale, spiritualitate și ortodoxie, persistența relațiilor de prietenie cu aliați istorici ai statului moldovenesc;

—          Unitatea poporului multinațional și neutralitatea Moldovei;

—          Adoptarea și dezvoltarea culturii și tradițiilor moldovenești — patrimoniu ancestral;

—          Egalitatea de regiuni, grupuri etnice și limbi (moldovenească și rusă — de stat, găgăuză, bulgară și ucraineană — regionale);

—          O viață decentă a omului ce muncește, priorități sociale ale statului moldovenesc.

S-a subliniat faptul că semnatarii își iau obligația ca activitatea lor în comun va fi bazată pe principii de respect reciproc, încredere, bunătate, înaltă spiritualitate și bun simț.

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

5 × 1 =