Valeriu CANŢER: Academia de Ştiinţe a Moldovei este nucleul sferei cercetărilor ştiinţifice

00109.MTS_.Still001Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) este un centru de dezvoltare a ţării, nucleul sferei cercetărilor ştiinţifice, a declarat academicianul Valeriu Canţer, unul dintre pretendenţii la postul de preşedinte al AŞN, prezentînd programul de dezvoltare a Academiei în cadrul şedinţei catedrei de filologie a AŞM, transmite agenţia News-Moldova.

Valeriu Canţer a menţionat că programul său este „construit pe echilibrare”. El a specificat că este vorba de patru noţiuni-cheie: continuarea reformelor începute, acţiuni adecvate, calitatea cercetărilor şi poziţia ştiinţei în societate. Concepţia programului său are la bază aceste patru aspecte. Adevărul este că activitatea AŞM este multifuncţională, cînd întro singură structură instituţională sînt concentrate multe de toate.DSC_1846 копия3

Este necesar ca toate centrele ştiinţifice din republică să fie păstrate şi perfecţionate, a adăugat academicianul Canţer, subliniind că activitatea AŞM trebuie să fie accesibilă pentru societatea civilă. Orice document emis de Academie să fie clar pentru populaţia ţării. Materialele ştiinţifice, rapoartele şi alt gen de informaţii trebuie să fie traduse în cîteva limbi, printre care engleza şi rusa.

La 17 aprilie va fi cunoscut numele celui care va deveni următorul preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. La această funcţie pretind Gheorghe Duca, actualul preşedinte al AŞM; Valeriu Pasat, istoric; Leonid Culiuc, directorul Institutului de Fizică Aplicată, şi Valeriu Canţer, preşedintele Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare.

News-Moldova

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

15 − два =