S-a dat startul Zilelor Diasporei

S-a dat startul Zilelor Diasporei

Pentru al doilea an consecutiv, în perioada 28-30 august la Chişinău, se desfăşoară Zilele Diasporei. La deschiderea evenimentului, premierul Valeriu Streleţ le-a transmis reprezentanţilor diasporei că îşi doreşte ca atât cetăţenii din ţară, cât şi cei plecaţi peste hotare să meargă împreună spre un viitor mai bun. Oficialul le-a garantat celor din diasporă că vocea lor va fi auzită de guvernare, transmite IPN.

„Mă bucur pentru moldovenii plecaţi peste hotare, care au reuşit să se afirme în ţări în care nimeni nu îi cunoştea şi au devenit oameni de valoare, care au o poziţie înaltă în societate, dar şi un cuvânt de spus. Vă mulţumesc pentru că promovaţi consecvent imaginea Republicii Moldova şi vă implicaţi energic în activităţi menite să familiarizeze străinii cu tradiţiile, cultura şi calităţile poporului nostru, apreciate în lumea întreagă”, a spus Valeriu Streleţ.

Premierul i-a îndemnat pe reprezentanţii diasporei moldoveneşti să se implice la definitivarea Strategiei „Diaspora-2025”, document ce va contribui la construirea unei platforme de comunicare dintre autorităţi şi moldovenii aflaţi în afara ţării. „Din postura mea de prim-ministru, vreau să vă asigur că vocea voastră este auzită, în primul rând prin intermediul Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, iar doleanţele expuse cu mai multe ocazii se află şi ele pe lista priorităţilor”, a susţinut Valeriu Streleţ.

Valeriu Turea, directorul Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, a menţionat la deschiderea evenimentului că „dăm startul a două zile de dezbateri foarte importante pentru toţi, finalitatea cărora vrem să nu se încheie în această sală, ci să aibă o continuitate în programele pe care le vom implementa împreună”.

În prima zi din cadrul evenimentului, a fost prezentat şi consultat public proiectul Strategiei „Diaspora – 2025”, şi s-a discutat despre implicarea şi valorificarea potenţialului uman al diasporei. În ziua de 29 august, reprezentanţii din diaspora vor prezenta 7 concepte de proiecte, ce au drept scop consolidarea capacităţilor de mobilizare a diasporei în vederea elaborării şi realizării proiectelor de ordin social, economic, educaţional în comunităţile lor de origine din Republica Moldova, care vor veni să susţină eforturile Guvernului Republicii Moldova de integrare a diasporei şi migraţiei în strategiile naţionale de dezvoltare. Biroul pentru Relaţii cu Diaspora a încurajat membrii comunităţilor să celebreze ziua de 30 august în localităţile lor de reşedinţă prin diverse modalităţi şi activităţi, precum ateliere instructive şi informative, şezători, întruniri în aer liber, desfăşurarea unor cercuri de lectură şi alte evenimente.

Organizarea Zilelor Diasporei în Republica Moldova are drept scop promovarea dialogului cultural şi economic la nivel de diasporă – ţară, mobilizarea asociaţiilor diasporei şi a societăţii civile pentru ca, prin acţiuni comune, să contribuie la dezvoltarea durabilă şi promovarea ţării pe plan internaţional.

См. подробнее: http://politmoldova.com/s-a-dat-startul-zilelor-diasporei.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

19 − шесть =