Germania întoarce spatele Americii

Preisverleihung im Wettbewerb "startsocial 2011/2012"În ciuda eforturilor Washingtonului de a relansa faza activă a Războiului Rece şi de a sabota orice fel de cooperare ruso-europeană, Berlinul adoptă o politică care încearcă să protejeze interesele proprii.

Pentru a bloca eventualele acuzaţii de „trădare a idealurilor nord-atlantice”, guvernul Merkel reactivează un număr de conflicte mai vechi în relaţia cu SUA.

Acum o lună analiştii occidentali au interpretat drept un semn al îmbunătăţirii relaţiilor germano-americane informaţia referitoare la decizia procuraturii germane de a nu lansa o investigaţie formală în dosarul interceptărilor Angelei Merkel de către NSA. Acum, este clar că decizia a fost inversată, iar procurorul Harald Range a declarat în faţa comitetului de specialitate a parlamentului german că „există suficiente probe factuale care probează că angajaţi necunoscuţi ai unor servicii secrete americane au spionat telefonul Angelei Merkel”.

Mai mult, cancelarul german s-a opus creşterii bugetului militar al Germaniei, răspunzînd negativ apelurilor lansate de preşedintele american Obama şi de secretarul general al NATO Fogh Rassmussen care au cerut mărirea radicală a bugetelor militare ale ţărilor-membre ale alianţei în vederea contracarării „pericolului rus”. Ministrul apărării german a declarat răspicat: „bugetul nostru de apărare va fi de 32 miliarde de euro şi aceasta este cifra finală”. Se vede clar că guvernul de la Berlin nu doreşte să-şi sacrifice veniturile pentru a participa la operaţiunea de relansare a fazei active a Războiului Rece.

Germania nu se limitează la apărarea propriilor interese, dar ajută şi colegii de uniune. De exemplu, Angela Merkel s-a implicat în disputa legată de navele militare de tip Mistral care urmează să fie livrate Rusiei de Franţa. Cancelarul german a declarat că Franţa trebuie să îndeplinească contractul semnat cu Rusia şi că anularea livrărilor putea fi parte a unui nou pachet de sancţiuni, doar în cazul în care alegerile din Ucraina nu ar fi avut loc.

În recentul discurs al ministrului de externe al Federaţiei Ruse Serghei Lavrov, a fost prezentată principala temă geopolitică a acestui an: tentativa Americii de a sabota cooperarea între Uniunea Europeană şi Rusia, criza din Ucraina fiind doar o etapă a acestei operaţiuni. O serie de evenimente recente arată că Germania începe să-şi apere interesele în ciuda presiunii americane, deoarece Washingtonul nu oferă aliaţilor decît ordine care trebuie îndeplinite pe cînd cooperarea cu Rusia aduce beneficii economice concrete.

ruvr.ru

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

15 + двенадцать =