Miniştrii apărării din România şi Moldova optează pentru integrarea euro-atlantică a ţării noastre

Miniştrii apărării din România şi Moldova optează pentru integrarea euro-atlantică a ţării noastre

NATO îşi va deschide un birou la Chişinău în toamna acestui an, „în vederea sprijinirii integrării euroatlantice a Republicii Moldova şi realizarea interoperabilității armatei moldoveneşti cu cea a forţelor aliate”. Anunţul a fost făcut joi, 20 august, de ministrul Apărării din România, Mircea Dușa, după întrevederea cu omologul său din Moldova, Anatol Şalaru.

Potrivit sursei citate, la Biroul NATO în perioada septembrie – octombrie vor fi detaşaţi cinci-şase specialişti, pentru adaptarea legislaţiei şi a documentelor militare de planificare şi de restructurare a armatei la standardele NATO, având în vedere experienţa României de aderare la structurile euro-atlantice.

„Acest birou, unde vor activa specialişti din mai multe state, inclusiv din România, va avea menirea de a pregăti integrarea şi activitatea de restructurare a armatei Republicii Moldova pe standarde NATO”, a declarat Mircea Duşă în cadrul unei conferinţe de presă, citat de Mediafax.

Duşa a mai anunţat că România va participa cu un expert în cadrul acestei structuri, care are rolul de a acorda asistenţă autorităţilor militare din Republica Moldova în domeniul evaluării ameninţărilor strategice şi a riscurilor militare.

La rândul său, ministrul Apărării din Moldova, Anatol Şalaru, a declarat că „armata Republicii Moldova trebuie să devină, ca formă şi conţinut, o armată care să corespundă cerinţelor euro-atlantice”.

Întrebat dacă există o estimare de timp referitoare la aderarea Republicii Moldova la NATO, Mircea Duşa a explicat că după ce Biroul va începe să funcţioneze la Chişinău, în funcţie de felul în care vor fi parcurşi aceşti paşi de armonizare a legislaţiei şi a planificării militare, probabil va exista şi o astfel de estimare.

Anterior, comandantul suprem al Forţelor Armate, preşedintele Nicolae Timofti, a manifestat în repetate rânduri simpatiile sale faţă de blocul militar nord-atlantic. În particular, Timofti consideră că „introducerea statutului de „neutralitate” în Constituţia Republicii Moldova a fost o greşeală care trebuie revăzută. Totodată, potrivit oficialului moldovean,  „în prezent există riscuri considerabile la adresa securității Republicii Moldova şi şansa noastră este apropierea de NATO”.

Conform Constituţiei, Republica Moldova este ţară neutră şi nu poate face parte din alianţe şi blocuri militare.

См. подробнее: http://politmoldova.com/ministrii-apararii-din-romania-si-moldova-opteaza-pentru-integrarea-euro-atlantica-a-tarii-noastre.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

10 − 6 =