MOLDOVA SE VA ALĂTURA SANCŢIUNILOR INTERNAŢIONALE

MOLDOVA SE VA ALĂTURA SANCŢIUNILOR INTERNAŢIONALE

Moldova va avea posibilitatea de a aplica mai activ măsuri cu caracter restrictiv şi să se alăture sancţiunilor internaţionale. Ordinea de introducere a acestora, aplicare şi retragere prevede un proiect de lege privind aplicarea sancţiunilor internaţionale, aprobat în ajun de Guvern.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, în document se menţionează că Moldova va putea aplica o serie de măsuri internaţionale cu caracter restrictiv, în particular, ruperea, suspendarea sau reducerea nivelului relaţiilor diplomatice cu un stat; suspendarea sau denunţarea tratatelor internaţionale; anularea unor vizite oficiale sau boicotarea unor evenimente internaţionale; suspendarea totală sau parţială a relaţiilor economice; blocarea fondurilor sau resurselor economice; adoptarea restricţiilor la import, export, tranzit, servicii, transport sau comunicaţii;

Conform proiectului de lege, scopul introducerii a sancţiunilor internaţionale este „stabilirea şi menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, prevenirea şi combaterea terorismului, dezvoltarea şi consolidarea democraţiei şi a statului de drept, normele de drept internaţional şi obligaţiile asumate de Republica Moldova pe plan internaţional”.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a explicat necesitatea documentului prin faptul că în RM deocamdată nu există legislaţie, care ar reglementa aplicarea măsurilor restrictive, adoptate prin rezoluţiile Consiliului de securitate al ONU şi UE. Deşi republica este membru al ONU din 1992, în Regulamentul cărei se vorbeşte că sancţiunile stabilite de Consiliul de securitate al ONU sunt obligatorii pentru toate statele membre.

De asemenea, a fost stabilită procedura de alăturare a RM la deciziile de aplicare a măsurilor restrictive de către Uniunea Europeană şi alte organizaţii.

Iniţiativa de aplicare a sancţiunilor internaţionale cu caracter financiar-economic vine din partea Guvernului, iar Parlamentul ia o decizie în acest sens.

În cazul în care este vorba despre relaţii politic-diplomatice, Preşedintele propune Parlamentului să rupă relaţiile diplomatice cu un stat sau altul. Cu asemenea iniţiativă Guvernul se poate adresa Preşedintelui.

MAEIE a subliniat că adoptarea legii este extrem de importantă şi nu poate fi anulată deoarece documentul asigură executarea de către Moldova a obligaţiunilor internaţionale şi garantează coordonarea şi aplicarea eficientă la nivel naţional al restricţiilor internaţionale.

См. подробнее: http://politmoldova.com/moldova-se-va-alatura-sanctiunilor-internationale.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

четырнадцать − одиннадцать =