Oligarhii au transformat Moldova într-un stat feudal şi au exilat populaţia aptă de muncă

Oligarhii au transformat Moldova într-un stat feudal şi au exilat populaţia aptă de muncă

Oligarhii din Moldova, în frunte cu odiosul politician, Vladimir Plahotniuc, au transformat ţara într-un stat feudal, unde aproximativ 50 la sută din bărbaţi sunt plecaţi să muncească la negru în străinătate, în timp ce familiile lor sunt practic ostatici în ţara lor. Concluzia se conţine într-un amplu material de analiză a observatorilor occidentali de la „Foreign Policy Diary”, care publică un nou reportaj despre Moldova.

Observatorii internaţionali remarcă faptul că „Moldova nu a reuşit să prospere economic de la proclamarea independenței” şi este probabil, „cea mai săracă ţară din Europa”, deziluziile populaţiei fiind în creştere în Republica Moldova, alimentate de acţiunile actualului regim oligarhic de la guvernare.

Autorii atestă în articol şi faptul că puterea oligarhilor a fost consolidată şi mai mult după alegerile parlamentare din noiembrie 2014, la puţin timp după care „liderul PCRM, Vladimir Voronin a trecut de partea oligarhilor, trădând electoratul lor, astfel încât forţele pro-oligarhice au obţinut controlul asupra Parlamentului”.

„Guvernul și oligarhii de la Chișinău, în frunte cu bine-cunoscutul oligarh al Moldovei și prim-vicepreședinte al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc,îşi taie creanga de sub picioare, prin vânzarea resurselor țării şi profită de asistenţa din Uniunea Europeană sub pretextul retoricii liberale”, se spune în articol.

În rezultat, semnalează autorii, „economia Moldovei s-a depreciat brusc în ultimii ani, cauzând dificultăți pentru oameni. Din această cauză, autorităţile moldovene au început să creeze tensiuni politice interne şi să suprime orice manifestare de disidenţă. Situaţia de criză şi combaterea aşa-zisului fenomen „mâna Moscovei” le permite să justifice şi să păstreze starea de corupţie totală şi să explice lipsa progreselor economice”.

Un exemplu al acestei abordări, potrivit autorilor, „sunt acţiunile Fostului Premier, Iurie Leancă, Guvernul condus de care a acordat împrumuturi în mărime de aproximativ 1 miliard de dolari la trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank timp de 3 luni. Cea mai mare parte a acestor bani fiind iniţial un împrumut public al UE. Creditele nu au fost restituite. Astfel, Leancă a ajutat oligarhii Ilan Shor şi Vladimir Plahotniuc să fure banii de la Banca Naţională a Moldovei prin intermediul celor trei bănci private”.

„Astfel, oligarhii au transformat Republica Moldova într-un stat feudal, unde aproximativ 50 la sută din bărbaţi sunt plecaţi să muncească la negru în străinătate, în timp ce familiile lor sunt practic ostatici în ţara lor – Republica Moldova. Sistemul corupt al dictaturii oligarhice stopează orice tentativă a oamenilor de a îmbunătăţi viaţa lor în interiorul acestui sistem sau de a-l depăşi. Însă, un anumit număr de oameni încearcă să o facă…”, susţin autorii, referindu-se la protestele civice împotriva regimului oligarhic de la Chişinău, care au instalat corturi într-un „Orăşel al Libertăţii” în faţa casei oligarhului Plahotniuc din capitală.

См. подробнее: http://politmoldova.com/oligarhii-au-transformat-moldova-intr-un-stat-feudal-si-au-exilat-populatia-apta-de-munca.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

пять − два =