Referendumul privind demisia lui Chirtoacă

21f2e0bcdcf149a693bd7539fb2237ac

Curtea de Apel de la Bălți a emis o decizie în conformitate cu care se va organiza un referendum cu privire la demisia primarului general de Chișinău, Dorin Chirtoacă, informează Actualități.md.

Potrivit avocaților PSRM, următorul pas este transferul de deciziei la CEC. «Urmatorul pas va fi tranferarea documentului la CEC.

După aceasta, CEC va fi obligată să furnizeze liste de subscribție în care locuitorii din Chișinău vor indica datele sale personale și semnătura. Pentru ca referendumul să aibă loc, pentru demisia primarului general ar trebui să se semneze cel puțin 10 % din locuitorii capitalei care au drept de vot. Curtea de Apel din Bălți, stabilit un termen 30 de zile pentru a colecta semnături, deși legea se spune că ar putea oferi de la 30 la 60 zile.
 După colectare, semnăturile se prezintă la instanța de judecată, care va verifica autenticitatea lor. După aceea, împreună cu decizia de la CEC și confirmînd că semnăturile sunt reale,se trimite o petiție către Consiliul Municipal Chișinău, care trebuie să convoace o ședință de urgență și să-i ofere CEC-ului data pentru referendum. În continuare, Consiliul Municipal îi propune CEC-ului o posibil dată pentru referendum și CEC, la rîndul său, anunță data finală.
 Ar trebui remarcat faptul că în conformitate cu legislația Republicii Moldova , referendumurile pot avea loc timp de 120 de zile înainte de alegeri, sau cel puțin 120 de zile după. Cu toate acestea, CEC are dreptul de numi data referendumului în aceeași zi cu alegerile parlamentare care vor avea loc la 30 noiembrie «- a declarat avocatul PSRM Vasile Bolea.
Actualități.md menționează că iniţial, procesul de înregistrare al grupului a fost tergiversat de instanţele de judecată din Chişinău. În toamna anului 2013, judecătorul Andriaş a refuzat înregistrarea grupului de iniţiativă respectiv.
Menţionăm, că peste cîteva săptămîni după emiterea deciziei în cauză, acest judecător, împreună cu alţi cîţiva judecători, a fost demisă din funcţie pentru bănuieli de corupţie. Socialiștii au refuzat să trimită cauza la Curtea de Apel Chișinău, din pentru că PSRM este în conflict cu ea din cauza construcțiilor ilegale.
Din acest motiv, socialiștii au făcut un apel la Curtea Supremă de Justiție, cu rugămintea de a transfera această cauză în orice alt organ judiciar din Republica Moldova. Astfel prin decizia Curții Supreme cazul a fost transferat la Bălți.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

пять × три =