România promite să asigure independența energetică a Moldovei

68bafca943464a87a99db53431cc9294

Autoritățile României vor întreprinde toate măsurile necesare pentru asigurarea independenței energetice a Republicii Moldova, care aproape în totalitate depinde de importul resurselor energetice din Rusia.

O declarație ăn acest sens a fost făcută de prim-ministrul României, Victor Ponta, transmite NOI.md. „Guvernul va lua toate deciziile necesare pentru ca România să fie independentă energetic.

Cînd vorbesc despre independența noastră națională, includ, de asemenea, și importantul nostru vecin care este Republica Moldova, care acum este aproape dependentă de importurile energetice din Rusia. Scopul nostru este să asigurăm necesarul de energie pentru consumul intern al ambelor țări», a spus Ponta la o conferință pe tema securității în regiunea Mării Negre.
Premierul român a subliniat că, în prezent, în Marea Neagră, cele mai importante companii americane și europene fac cercetări legate de noi resurse, iar primele rezultate sînt foarte încurajatoare.
Victor Ponta a menționat că Guvernul României este gata să susțină proiectele dezvoltate de aceste mari companii, precum „Exxon”, „OMV- Petrom”, „Repsol”. Oficialul român s-a referit și la posibilitatea exploatării resurselor netradiționale, în special a gazelor de șist.
„Vreau să spun că nu este ușor, nu este fără provocări, dar noi sîntem pe direcția cea bună și susținem ideea de a avea resurse convenționale și neconvenționale, pentru a fi capabili, în scurt timp, 3-4 ani, să fim capabili să acoperim consumul nostru intern, dar și să asigurăm necesarul Republicii Moldova», a spus Ponta.
Premierul român a amintit și despre construcția gazoductului Iași – Ungheni, care urmează să fie dat în exploatare în acest an.

noi.md

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

восемь − 7 =