„Armata privată” a lui Plahotniuc a substituit-o pe cea naţională, dar şi forţele poliţiei

„Armata privată” a lui Plahotniuc a substituit-o pe cea naţională, dar şi forţele poliţiei

Incidentul din strada Bulgară, unde a fost demontat în mod violent, „orăşelul libertăţii” care protesta împotriva tarifelor majorate la energia electrică, demonstrează că paramilitarii agenţiei de securitate private, controlate de oligarhul Plahotniuc au substituit şi armata, şi poliţia naţională. De această părere este cunoscutul jurnalist şi politolog, Ernest Vardanean.

„În situaţia privind dispersarea protestului paşnic, cel mai tragic lucru nu-l constituie însuşi faptul dispersării, ci participarea în acest proces a paramilitarilor unei agenţii de securitate private. Sub privirile noastre, „armata privată” a lui Plahotniuc substituie armata şi poliţia concomitent. Aceasta oare nu este o dovadă că Moldova este un stat capturat de oligarhi-bandiţi?”, a declarat pentru agenţia MOLDNEWS, Ernest Vardanean.

„Ce ţine de corturile din orăşelul, din nou ne-am convins de lipsa unei justiţii independente – în locul ei vedem justiţia ca pe un ataşament al imperiului de forţă al păpuşarului. Moldova astăzi este departe ca niciodată de democraţie”, a mai specificat sursa citată.

Amintim că, după şapte zile de protest paşnic în regim non-stop în faţa casei lui Plahotniuc, în seara zilei de vineri, 31 iulie, poliţişti înarmaţi şi însoţiţi de paramilitari de la agenţia privată de securitate GSS au intervenit în forţă contra protestatarilor paşnici şi au demontat corturile din „orăşelul libertăţii”.

Protestatarii care au făcut lanţ viu în jurul corturilor, au fost târâţi de mâini şi de picioare din corturi. Unii dintre ei au fost răniţi, fiind agresaţi de forţele de ordine, alţii arestaţi.

Totul s-a produs după ce în dimineaţa zilei de vineri, 31 iulie, în regim de urgenţă, Curtea de Apel Chişinău a luat decizia de a interzice protestul paşnic din faţa casei lui Plahotniuc şi a dispus demontarea corturilor din „orăşelul libertăţii”, păstrând astfel în vigoare decizia instanţei de la Buiucani. Decizia Curţii de Apel Chişinău privind interzicerea protestelor şi demontarea corturilor a fost atacată la Curtea Supremă de Justiţie şi protestatarii au refuzat să se conformeze „deciziei ilegale şi anticonstituţionale”.

De remarcat că timp de două săptămâni la rând, nu contenesc protestele împotriva majorării tarifelor la energia electrică şi gazele naturale, declanşate atât la sediul ANRE, cât şi în faţa casei oligarhului Vladimir Plahotniuc. La 24 iulie, protestatarii au instalat zeci de corturi în faţa locuinţei controversatului oligarh, declarând acest teritoriu – „Orăşelul libertăţii”. Acţiunea se desfăşoară în regim non-stop şi fără drapele de partid. În această perioadă, regimul de guvernare a întreprins mai multe tentative violente de a demonta forţat corturile şi de a interzice protestul paşnic al oamenilor nemulţumiţi de noile tarife.

См. подробнее: http://politmoldova.com/armata-privata-a-lui-plahotniuc-a-substituit-o-pe-cea-nationala-dar-si-fortele-politiei.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

два × 2 =