Ilie Pălie şi Foca – rudele de foc ale Sfîntului Ilie

Ilie Pălie şi Foca – rudele de foc ale Sfîntului Ilie

Sfîntul Ilie are ca fraţi pe Ilie Pălie, care mai este şi vizitiu la trăsura lui Sîntilie şi pe Foca. Ilie Pălie, personaj mitic, are ziua pe 3 august şi se consideră că ar fi aducător de arşiţă. În Moldova şi Bucovina se crede că Ilie Pălie ar face focul pe care un alt vizitiu a lui Sîntilie – Foca, l-ar răspîndi. În mitologie Foca este o zeitate cumplită, năpraznică, ce aduce mari necazuri şi incendii acelor care nu-i respectă ziua – 4 august.

Pe vremuri în aceste două zile de peste an oamenii nu lucrau de frică că Ilie Pălie şi Foca să nu le ardă recoltele şi trupurile.
Ilie Pălie şi Foca sînt personajele mitologice principale ale acestor zile, evident după Sf. Ilie, care aduc foc şi arşiţă, incendii. În trecut au fost incendii mari în aceste zile, de aceea oamenii ţineau sărbătorile şi nu lucrau, ca să nu le ardă casele, ogoarele. Despre aceşti doi sfinţi Ilie Pălie şi Foca calendarul ortodox nu scrie, dar oamenii continuă să-i sărbătorească.

Aceste două divinităţi mitice erau în legătură cu zeul focului şi al soarelui. Numele Pălie derivă din verbul „a păli”, „a pîrjoli”.
Cît despre sărbătoarea numită „Sf. Foca”, se zice că Sf. mucenic Foca era considerat patronul navigatorilor şi nu avea legătură cu focul, ci cu apa. Cu toate acestea poporul ţine această zi pentru a se păzi de foc. Faptul, că acest sfînt a fost introdus în calendar, probabil, nu e întîmplător. În luna lui cuptor se produc cele mai multe incendii.

Prin unele părţi ale Moldovei se crede, că cîndva demult Foca era un sfînt creştinesc, dar de cînd la ziua lui au ars şapte sate, îl serbează şi păgînii, precum bunăoară turcii. Se zice, că Foca este o creatură răzbunătoare, care arde case, stogurile de paie, cerealele, etc. şi chiar pe cei ce îndrăznesc să lucreze de ziua lui.

În această zi se culege sovîrful, pe care gospodinele îl folosesc la vopsitul lîneţurilor şi firelor de cînepă. Există credinţa, că dacă sovîrful se va culege în această zi, vopseaua făcută din el va avea culoarea roşie ca focul.

http://moldovenii.md/md/news/view/section/145/id/648

См. подробнее: http://politmoldova.com/ilie-palie-si-foca-rudele-de-foc-ale-sfintului-ilie.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

один × 5 =