Românii din Ucraina cer statut special

Românii din Ucraina cer statut special

Organizația intenționează să protejeze drepturile comunității românești și să lupte pentru statutul special al regiunii.

În Cernăuți a avut loc la 27 iulie conferința de constituire a Adunării românilor din Bucovina la inițiativa comunităţilor româneşti din regiunea Cernăuți, transmite Nr24.org.

“Evenimentele din Mukacevo, unde s-au tras focuri de armă și s-a vărsat sânge, au arătat că românii din Bucovina nu se pot simți în siguranță și trebuie să depună un efort pentru a asigura propria lor siguranță. Faptul că nu au fost soluţionate problemele legate de limbă și educație creează tensiuni serioase în societate. Ca răspuns la aceste provocări și amenințări grupul de inițiativă a propus crearea Adunării românilor din Bucovina. Această organizație va proteja drepturile comunității românești la nivel de președinte, guvern, Rada Supremă și administrație regională. De asemenea, vom lupta pentru a fi conferit un statut special Bucovinei de Nord în cadrul Ucrainei. În momentul de față, ar putea fi o autonomie”, – a comentat crearea organizaţiei activista Dorina Chirtoacă.

În urma discuțiilor s-a decis în viitorul apropiat de a organiza o a doua conferință a Adunării românilor din Bucovina pentru alegerea conducerii organizației.

 

SURSA: infobiz.md

См. подробнее: http://politmoldova.com/romanii-din-ucraina-cer-statut-special.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

16 − три =