Petru Bogatu // Un risc comun pentru Leancă, Lupu, Ghimpu: pot fi scoşi din politică

7af6714b92be8f0ff9f3a476be409849

Prezentul continuu

Imaginaţi-vă o situaţie banală. În urma alegerilor de la 30 noiembrie 2014, Partidul Comuniştilor revine la putere şi se apucă de războit cu adversarii săi politici.

Un precedent pentru o răfuială cu adversarii politici

Vi se pare un scenariu neverosimil? Cred că e unul realist. Şi chiar foarte probabil.

Mai mult decât atât. Există deja un precedent juridic care i-ar permite unei forţe antidemocratice, în cazul în care accede la guvernare, să-şi mănânce pe pâine adversarii politici, bazându-se pe actualele practici juridice.

Comuniştii sau un partid de teapa celui condus de Dodon, în cazul în care ar dispune de o majoritate parlamentară, ar putea adopta o hotărâre prin care a priori miniştrii Guvernului Leancă, în frunte cu premierul, dar şi deputaţii celor trei partide de guvernământ, să fie taxaţi drept corupţi.

Veţi spune că pentru a-i inculpa pe toţi miniştrii de-a valma ar urma să se aducă nişte dovezi indubitabile. În niciun caz.

Nu-i nevoie de probe pentru a lua o decizie politică. S-ar putea acţiona după calapodul verificat deja al moţiunii de cenzură care fusese votată în primăvara lui 2013.

Guvernul Filat, precum se ştie, la modul cel mai general cu putinţă, a fost acuzat de corupţie acum un an şi ceva. Cabinetul fusese dat jos, fără să se prezinte nişte argumente mai de Doamne ajută.

Ulterior, Curtea Constituţională i-a interzis fostului prim-ministru să ocupe funcţii politice în stat. Pe ce s-a bazat? Exclusiv pe învinuirile care se conţineau în hotărârea votată de fracţiunile PD şi PCRM.

Acesta e un caz unic în democraţiile parlamentare când o persoană este privată de drepturile cetăţeneşti, fără a fi condamnată în instanţă. Nu în zadar, judecătorii care adoptaseră hotărârea de pomină se lăudau că au dat dovadă de o abordare inovatoare.

Mai mulţi experţi în drept constituţional, dar şi destui observatori ai vieţii politice, printre care se numără şi subsemnatul, au considerat că verdictul Curţii Constituţionale încalcă prezumţia nevinovăţiei. S-a arătat nedumerit de faptul că Vlad Filat a fost scos din jocul politic în lipsa unui proces penal şi ambasadorul SUA la Chişinău.

Au deschis cutia Pandorei

Dar ce mai contează astăzi toate acestea? Grav e că magistraţii de la Curtea Constituţională au deschis cutia Pandorei.

Precedentul creat în aprilie 2013 loveşte nu doar în liderul PLDM, după cum li se pare unora din naivitate sau lipsă de imaginaţie. Orice cetăţean al Republicii Moldova de acum încolo poate fi privat de dreptul de a ocupa o funcţie de demnitate publică, ignorându-se prezumţia nevinovăţiei.

Sunt justificate temerile unor comentatori care avertizează că o nouă majoritate parlamentară sau un viitor complet de judecată al Curţii Constituţionale, altul decât cel actual, ar fi în măsură să anuleze toate hotărârile şi tratatele semnate de Guvernul Leancă sub pretextul că cei mai mulţi dintre miniştri au făcut parte din garnitura lui Filat. Astfel, s-ar putea da peste cap până şi asocierea cu Uniunea Europeană.

Pe această cale pot fi pârjolite toate realizările actualei coaliţii de guvernământ. Precedentul creat de Curtea Constituţională la 22 aprilie 2013 atârnă acum precum sabia lui Damocles, riscând să taie capul oricărui demnitar, magistrat, legislator etc.

Cu alte cuvinte, şi membrii Curţii Constituţionale nu-i exclus să fie acuzaţi într-o zi de corupţie, printr-o hotărâre a Parlamentului, şi eliminaţi astfel din viaţa publică. Alexandru Tănase, Victor Popa, Tudor Panţâru şi ceilalţi judecători se pot pomeni proscrişi, chit că niciunul dintre ei n-a fost condamnat pentru săvârşirea unor fapte penale.

Este destul ca Parlamentul să interpreteze hotărârea de la 22 aprilie 2013 într-un mod la fel de „inovator” ca magistraţii Curţii Constituţionale care i-au interzis lui Filat să deţină funcţia de prim-ministru şi basta. Sub incidenţa ei vor ajunge toţi politicienii indezirabili.

Dacă viitoarea guvernare va fi antieuropeană, aceasta are deja un instrument beton pentru a-i scoate din jocul politic şi pe Leancă, şi pe Lupu, şi pe Ghimpu, şi pe Lazăr, şi pe Corman, şi pe Plahotniuc. Dar şi pe oricare altul.

A fost netezit drumul spre dictatură

Mai pe şleau vorbind, anulând prezumţia nevinovăţiei pentru oamenii politici, magistraţii CC au netezit drumul spre un periculos abuz de putere. Sau chiar spre o viitoare dictatură.

În cazul în care ajunge la guvernare, o formaţiune sau o grupare cu ticuri totalitare are la îndemână un precedent juridic foarte comod pentru a-i lipsi de cele mai elementare drepturi cetăţeneşti pe toţi adversari săi politici. Iar de aici e doar un singur pas până la instaurarea pe cale eminamente democratică a monopolului partidului unic.

Îmi pare rău s-o spun, dar decizia Curţii din 22 aprilie 2013 le oferă inamicilor libertăţii o armă letală. Soluţia? S-o găsească experţii în materie de drept constituţional. Sunt greşeli greu de îndreptat, cu toate că din ele poate rezulta o catastrofă.

Un lucru mi se pare indiscutabil. Trebuie să se întreprindă ceva. Bănuiesc că Moscova se pregăteşte deja să şteargă cu buretele oferit de Curtea Constituţională toate semnăturile lui Iurie Leancă şi Nataliei Gherman de pe actele de asociere. Primejdia este mare şi doar inconştienţii n-o văd.

Şi deputaţii majorităţii parlamentare, şi magistraţii Curţii Constituţionale, dacă ţin la cauza democraţiei, iar eu nu pun la îndoială acest fapt, trebuie să aibă suficient curaj ca să dezamorseze bomba politică plasată în aprilie 2013. Explozivul urma să-i facă felul lui Filat, iar acum riscă să facă una cu pământul statul de drept din Republica Moldova.

http://ziarulnational.md

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

17 + 3 =