Kârgâzstanul anulează tratatul de cooperare cu Statele Unite

Kârgâzstanul anulează tratatul de cooperare cu Statele Unite

Kârgâzstanul a anulat marți un tratat de cooperare cu Statele Unite, într-o dispută diplomatică după ce Washingtonul a decis să atribuie un prestigios premiu unui militant pentru drepturile omului din Kârgâzstan condamnat la închisoare pe viață în această țară din Asia centrală, relatează agenția Reuters. “Prim-ministrul kârgâz Temir Sariev a ordonat cabinetului să denunțe” acordul bilateral cu SUA din 1993 care nu va mai fi valabil începând cu 20 august, a anunțat guvernul într-un comunicat.

Acordul prevedea ajutor american pentru Kârgâzstan ce putea intra în țară fără perceperea de taxe vamale sau orice alte plăți. Personalul Statelor Unite în Kârgâzstan în cadrul programelor de ajutor, civil și militar, a obținut un statut aproape diplomatic în temeiul acordului respectiv.

Ministerul de Externe din Kârgâzstan a protestat vineri pe lângă Washington după ce Departamentul de Stat a atribuit în acest an Premiul pentru Drepturile Omului lui Azimjon Askarov, un jurnalist și activist de etnie uzbecă ce ispășește o condamnare pe viață pentru incitare la ură etnică în fosta republică sovietică.

Organismele internaționale și locale pentru drepturile omului au cerut eliberarea sa din închisoare. Statele Unite au avertizat luni Kârgâzstanul că anularea tratatului ar submina o gamă largă de programe de asistență variind de la securitate la probleme umanitare și democrație, amintește Reuters. Disputa are loc în timp ce Kârgâzstanul intră tot mai mult în sfera de influență a fostului său stăpân imperial Rusia.

Kârgâzstanul tocmai a aderat la Uniunea Economică Eurasiatică condusă de Moscova, văzută de critici ca o încercare a Rusiei de a restabili cât mai mult posibil din fosta Uniune Sovietică, notează Reuters. Rusia are deja o bază aeriană militară în apropierea capitalei kârgâze Bișkek, asumându-și de asemenea mai multe ample proiecte economice în țară. Sute de mii de imigranți din Kârgâzstan lucrează în Rusia.

 

SURSA: agerpres.ro

См. подробнее: http://politmoldova.com/kargazstanul-anuleaza-tratatul-de-cooperare-cu-statele-unite.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

8 − шесть =