Liderul Partidului Democrat susţine că proiectul Codului educaţiei trebuie definitivat

MOLDOVA - VIZITA DE 2 ZILE A PRESEDINTELUI DUMEI DE STAT A RUSIEI BORIS GRYZLOV

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, consideră că proiectul Codului educaţiei, elaborat de Ministerul Educaţiei şi trimis recent în Parlament, cere o definitivare. Potrivit agenţiei «Infotag», politicianul a declarat acest lucru joi seara, la postul de televiziune TV 7.

Lupu a amintit că Codul educaţiei propune excluderea limbii ruse din lista disciplinelor obligatorii în şcoli, fapt ce a nemulţumit o parte a societăţii.

«Noi sîntem împotriva eliminării limbii ruse de pe lista limbilor studiate obligatoriu. Limba oficială a Republicii Moldova este limba moldovenească, iar limba rusă trebuie studiată în şcoli în mod obligatoriu. Consider că trebuie să avem trei limbi străine cu studiere obligatorie: engleza, franceza, rusa. De asemenea, ne preocupă actuala denumire a obiectului de istorie. Este incorect că acest obiect se numeşte Istoria Românilor. Aţi auzit undeva să se studieze istoria francezilor? Noi am propus ca în Codul educaţiei să fie inclus obiectul Istoria Republicii Moldova în contextul Istoriei Universale», a declarat Lupu.

El s-a arătat nedumerit de faptul că sintagma „limba română” este promovată excesiv, afectînd dreptul cetăţenilor «de a-şi alege liber identitatea».

«Vedem inscripţii pe garduri, pereţi şi în foarte multe locuri: „Moldoveni, deci români”, „Vorbesc limba română, deci sunt român”. Pe mine acest lucru mă îngrijorează, pentru că s-a transformat deja într-un aspect ideologic. Văd o mişcare în trei etape. Este o presiune ideologică. Prima etapă este limba: dacă vorbim limba română, deci sîntem români. Apoi, odată ce sîntem cu toţii români, trăim în două state româneşti. Şi se încheie cu ultima etapă: dacă există două state româneşti, de ce trebuie să existe două state? Respingem extremele. Extrema stîngă şi extrema dreaptă nu îi lasă omului spaţiu şi libertate de opţiune. Pentru că cei de extrema dreaptă spun: voi nu ştiţi cine sînteţi, sîntem cu toţii români, exact acelaşi lucru se face de partea stîngă. Noi însă avem o abordare civilizată», a subliniat Lupu.

Liderul democrat a recunoscut faptul că o bună parte dintre colegii săi din Partidul Democrat afirmă că vorbesc în limba română şi a apreciat că «este dreptul fiecăruia de a-şi alege identitatea». «PDM este un partid de centru stînga, iar centrismul în Republica Moldova poate fi calificat ca moldovenism, dar este un moldovenism european modern», a argumentat Lupu.

Infotag

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

шесть + девятнадцать =