Țara este afectată de scumpiri. Moldovenii dau vina pe miliardul furat

Țara este afectată de scumpiri. Moldovenii dau vina pe miliardul furat

Vom plăti mai mult pentru lumină şi gaz. După dezbateri ce au durat mai bine de 15 ore, membrii consiliului de administraţie al ANRE au decis majorarea tarifelor cu 15-40 la sută, iar drept motiv au invocat devalorizarea monedei naţionale.

Astfel, clienţii companiei Gas Natural Fenosa vor plăti 2 lei şi 15 bani pentru un kilowatt/oră, cu 57 de bani mai mult. Hotărârile ANRE au nemulţumit atât consumatorii, care spun că scumpirile le afectează rău buzunarele, cât şi furnizorii, care au cerut tarife mai mari.

Curentul livrat de Gas Natural Fenosa s-a scumpit cu 36 la sută, până la 2 lei şi 15 bani pentru un kilowatt/oră, faţă de 1,58 lei cât era până în prezent. O sumă mai mare o vor scoate din buzunare consumatorii din nordul ţării. Tariful la energia electrică livrată de RED Nord s-a scumpit cu 52 de bani, ajungând la suma de 2 lei şi 23 de bani pentru un kilowatt/oră faţă de un leu şi 71 de bani cât era până acum. Şi RED Nord Vest a majorat tarifele cu 60 de bani. Dacă până acum consumatorii achitau un leu şi 73 de bani per kilowatt/oră, de acum, aceştia vor plăti doi lei şi 33 de bani. Asistăm la o creştere de preţuri cu peste 15 la sută şi în cazul gazului. Astfel, pentru o mie de metri cubi consumaţi vom plăti 6 538 lei faţă de 5 971 de lei pe care îi plăteam până acum.

Directorul general de la ANRE afirmă că în aceste scumpiri nu au fost incluse pierderile companiilor şi că, dacă nu se recurgea la majorări exista riscul să se ajungă la deconectarea energiei electrice.

De partea cealaltă, distribuitorul de gaze naturale şi furnizorii de energie electrică se plâng că ajustările la preţ sunt mici şi că riscă să falimenteze. De exemplu, reprezentanţii celui mai mare furnizor de energie electrică Gas Natural Fenosa, care a solicitat o scumpire cu 119 procente, afirmă că va deplânge decizia ANRE în faţa comunităţii internaţionale. Motivul: instituţia a refuzat să indice în documentul de majorare a tarifelor felul în care vor fi compensate devierile financiare ale companiei, care din cauza deprecierii leului în raport cu alte valute se ridică la un miliard 280 de milioane de lei.

Nemulţumiţi au rămas şi reprezentanţii companiilor RED Nord şi RED Nord Vest, care au solicitat majorări cu 85 la sută a tarifelor.

Şi directorul Întreprinderii de Stat Moldelectrica, firmă ce a solicitat majorarea tarifului de la transport a energiei electrice de la 8,02 bani până la 28 de bani pentru un kw/oră se arată indignat. ANRE a aprobat un tarif nou de 14,5 bani pentru un kilowatt/oră.

Cei mai afectaţi, însă sunt cetăţenii.

Şi unii experţi economici critică deciziile ANRE şi anticipează un val de scumpiri.

Directorul general al ANRE nu a fost de găsit pentru a comenta acuzaţiile. Noile tarife vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

См. подробнее: http://politmoldova.com/tara-este-afectata-de-scumpiri-moldovenii-dau-vina-pe-miliardul-furat.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

20 − семь =