ASIGURAREA făcută de Angela Merkel pentru Republica Moldova

angela_merkel_at_a_microp_007_43530200

Cancelarul Angela Merkel a declarat că susţine integrarea europeană a Republicii Moldova, iar întrevederea pe care a avut-o aseară, la Berlin, cu prim-ministrul Iurie Leancă, premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, şi şeful Guvernului din Georgia, Irakli Garibaşvili, reprezintă un gest de sprijin pentru cele trei state. 

În declaraţiile de presă, cei patru oficiali  s-au referit la situaţia din regiune şi procesul de integrare europeană. 

Angela Merkel a spus că în pofida crizei din Ucraina, Germania doreşte să aprofundeze relaţiile de parteneriat ale UE cu vecinii săi din Estul Europei. Totodată, cancelarul german a subliniat faptul că UE nu vrea să intre în concurenţă cu Federaţia Rusă. Drept urmare, nu se doreşte impunerea unei alegeri dintre Vest şi Est. Cancelarul a declarat că UE doreşte să semneze în luna iunie Acordurile de Asociere cu Moldova şi Georgia.

«Moldova şi Georgia vor semna la 27 iunie Acordul de Asociere,iar odată cu aceasta relaţiile politice, economice şi culturale se vor aprofunda. De asemenea, aceste Acorduri vor pune bazele unui parteneriat al reformelor, care va consolida democraţía, statul de drept şi economia de piaţă», a declarat Angela Merkel.

La rândul său, premierul Iurie Leancă i-a mulţumit Cancelarului german pentru mesajul ferm de susținere în demersul european al Republicii Moldova.

Premierul Iurie Leancă se afla într-o vizită de două zile în Germania.Astăzi, şeful Executivului va participa  la ceremonia de decernare a Premiului Charlemagne, la invitația  Președintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy. În cadrul evenimentului, care va avea loc la Aachen, șeful Guvernului de la Chișinău va ţine un discurs despre rolul lui Van Rompuy în procesele de transformare din Uniunea Europeană și în vecinătatea comunității.

http://www.publika.md

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

четыре − 1 =