Două soluții pentru alegerea președintelui Republicii Moldova

Două soluții pentru alegerea președintelui Republicii Moldova

Mandatul președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti expiră în 2016. Pentru a nu genera o nouă criză politică, liderii viitoarei coaliții pro-europene sînt în căutarea formulei de alegere a șefului statului.

După cum comunică TRIBUNA, după runda de negocieri ce a avut loc ieri-seară, președintele PLDM, Vlad Filat declarat că se discută și este necesar de stabilit exact modul prin care va fi ales președintele Republicii Moldova.

“Este o problemă pe care nu o putem scoate din contextul negocierilor. Nu ne putem permite ca peste 8 luni să intrăm într-o nouă criză politică din motiv că nu putem alege președintele”, a menționat liberal-democratul.

El a spus că se discută două soluții: modificarea Constituției în Parlament sau în baza unui referendum constituțional, dar și opțiunea de a întruni 61 de voturi în Legislativ. Vlad Filat a spus că urmează să se decidă opțiunea.

Președintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, de asemenea, s-a referit la mecanismul de alegere a președintelui.

“Cam toți consideră că am greșit când nu am schimbat mecanismul. Sînt variante care le oferă Constituția. Dacă lăsăm 61 de voturi, noi nu le avem și va trebui să căutăm voturi, iar cea de-a doua este organizarea unui referendum și modificarea  de la 61 la 51 de mandate. Ambele  sînt posibile. Eu cred că varianta cea mai bună este referendumul pentru a nu reveni la fiecare patru ani la această problemă”, a explicat liberalul.

Precizează: PLDM, PD și PL dețin 23, 19 și respectiv 15 mandate. În total – 57 de mandate.

Amintim că, Nicolae Timofti a fost ales în funcția de șef al statului de către Parlamentul RM, la 16 martie 2012, după circa doi ani şi jumătate de criză constituțională.

См. подробнее: http://politmoldova.com/doua-solutii-pentru-alegerea-presedintelui-republicii-moldova.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

семнадцать + восемь =