Politica Europeană de Vecinătate va fi revizuită

Politica Europeană de Vecinătate va fi revizuită

„Politica Europeană de Vecinătate trebuie să se întoarcă la ideile originale, adică la faza de a crea un spaţiu de prosperitate, stabilitate, securitate şi o vecinătatea stabilă. UE trebuie să se întoarcă la principiile de bază – democraţie, justiţie şi respectarea drepturilor omului – şi să le plaseze în vârful agendei.” Declaraţia se conţine în raportul de revizuire a Politicii Europene de Vecinătate, adoptat astăzi de membrii Parlamentului European, în cadrul sesiunii plenare la Strasbourg.

Potrivit europarlamentarului român Andi Cristea, versiunea finală a raportului conţine amendamentele promovate de el cu privire la necesitatea acordării perspectivei europene statelor din Vecinătatea Estică.

„Paragraful 20 conţine un text ambiţios pe care l-am propus cu privire la acordarea perspectivei europene acelor state din Parteneriatul Estic care îndeplinesc condiţiile necesare, conform articolului 49 al Tratatului UE. Mă gândesc, în primul rând, la Republica Moldova. Amendamentele pe care le-am promovat au fost adoptate în întregime, fie direct sau prin intermediul amendamentelor de compromis negociate”, afirmă europarlamentarul român.

Referindu-se la situaţia curentă din Republica Moldova, Cristea a declarat că „liderii politici de la Chişinău trebuie să acţioneze rapid cu înţelepciune şi curaj, să pună interesele ţării în faţa orgoliilor transpartinice. Dacă politicienii nu dau dovadă de viziune, Republica Moldova calcă în necunoscut.”

„Suntem preocupaţi, pe bună dreptate, de durata negocierilor în ceea ce priveşte formarea unui guvern cu o majoritate puternică şi hotărâtă. Un asemenea executiv ar fi singurul capabil, în opinia noastră, să răspundă atât aşteptărilor legitime ale oamenilor pentru un trai mai bun, cât şi aşteptărilor de reformă de la Bruxelles”, susţine europarlamentarul.

Totodată, Andi Cristea a menţionat că elita politică de la Chişinău trebuie să recâştige încrederea oamenilor.

„Mesajul nostru este unul clar: elita politică trebuie să recâştige încrederea oamenilor, afectată de scandaluri precum cel bancar, şi poate face asta în baza unui plan coerent de reforme, singura cale sigură spre prosperitate şi stabilitate. Recredibilizarea poate începe doar cu lupta reală împotriva corupţiei şi cu reforme implementate”, a conchis Cristea.

http://jurnal.md/ro/politic/2015/7/9/politica-europeana-de-vecinatate-va-fi-revizuita-europarlamentar-rm-risca-sa-calce-in-necunoscut-din-cauza-elitei-politice/

См. подробнее: http://politmoldova.com/politica-europeana-de-vecinatate-va-fi-revizuita.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

1 × четыре =