Politolog prognozează crearea alianţei între partidele lui Voronin şi Plahotniuc

Politolog prognozează crearea alianţei între partidele lui Voronin şi Plahotniuc

Partidul Comuniştilor, condus de Vladimir Voronin şi Partidul Democrat, controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc vor face alianţe şi la nivel local, nu doar în Parlament, de altfel, formaţiunile riscă să piardă puterea, consideră jurnalistul şi politologul Dmitrii Ciubaşenco.

„Foştii comunişti se indignează de crearea alianţelor între PCRM şi PDM în raioane. Ce le mai rămâne să facă celor din PCRM? Şi oare n-au făcut ei deja alianţă cu PDM în Parlament? Dacă există alianţă în Parlament, de ce să nu fie şi în consiliile raionale? Pentru PCRM, alianţa cu PDM nu este un incident local. Este o strategie generală şi unica şansă a acestui partid undeva, cumva să se agaţe de putere. Pe de altă parte, şi PDM are nevoie de PCRM. În schimbul unei mici cote la putere, PCRM ajută PDM să deţină întreaga putere”, a scris Dmitrii Ciubaşenco pe reţele de socializare.

Potrivit sursei citate, „necesitatea şi raţionamentul dictează că PDM şi PCRM trebuie să se unească într-o singură organizaţie pentru a nu se pierde câte una. Şi trebuie s-o facă până la alegeri parlamentare. Un astfel de partid unit al democraţilor-comuniştilor, ar putea acumula la alegeri vreo 20-25% din voturi”.

Amintim că după alegerile parlamentare din noiembrie 2014, partidul lui Filat şi Plahotniuc au format o coaliţie minoritară PLDM-PDM. Aceasta a fost sprijinită în Parlament de partidul lui Voronin, cu care împreună au numit conducerea Legislativului şi, ulterior şi Guvernul în frunte cu Chiril Gaburici.

Recent, după alegerile locale din iunie curent, liderul PCRM, Vladimir Voronin, a anunţat că formaţiunea sa este gata „să discute cu toate partidele parlamentare” pentru a forma o coaliţie largă în vederea depăşirii crizei politice. Totodată, Voronin a declarat că este gata să susţină şi un nou Cabinet de miniştri, după demisia Guvernului Gaburici.

См. подробнее: http://politmoldova.com/politolog-prognozeaza-crearea-aliantei-intre-partidele-lui-voronin-si-plahotniuc.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

14 − 5 =