Duminică sunt prăznuiţi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

Duminică sunt prăznuiţi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

Creştinii ortodocşi care se conduc de calendarul iulian îi prăznuiesc duminică, 12 iulie, pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, care sunt numiţi şi stâlpii Bisericii Ortodoxe. Tot în această zi se termină postul în cinstea apostolilor, numit în popor şi Postul Sâmpetrului.

Solicitat de IPN, preotul Petru Buburuz, parohul Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Chişinău, a spus că de-a lungul postului creştinii au avut putinţa să se pregătească duhovniceşte, să se gândească la cele sfinte, să se mărturisească şi să se împărtăşească, iar sărbătoarea celor doi întâistătători este o încununare a postului. „Îndemnăm enoriaşii, şi nu doar în această zi, dar în fiecare zi a anului, să fie buni creştini şi să nu uite de împlinirea poruncilor lui Hristos”, a mai spus preotul.

Parohul Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” a adăugat că în ziua când sunt prăznuiţi cei doi sfinţi este oficiată Sfânta Liturghie, după care enoriaşii şi soborul de preoţi înconjoară sfântul lăcaş ca şi în Ziua Învierii. În această zi enoriaşii, la fel, se pot împărtăşi. Şi a doua zi după marea sărbătoare sunt prăznuiţi şi ceilalţi apostoli, fiind serbat soborul apostolilor.

Iisus Hristos i-a dat celui care se numea Chifa numele de Petru, adică piatră, şi l-a numit pe el stâlp pe care se va zidi Biserica. Apostolul Petru l-a urmat pe Iisus Hristos şi a lăsat mrejele de pescar şi familia. La început, Sfântul Apostol Pavel se numea Saul şi era un mare cărturar al tipului. Acesta era un fariseu fanatic care prigonea primii creştini, dar s-a convertit la creştinism după o minune care i s-a întâmplat. În drum spre oraşul Damasc, a fost orbit de o lumină puternică şi a auzit un glas care îi spunea: „Saule, Saule, de ce Mă prigoneşti?” După aceasta a rămas orb şi a mers la Catedrala din Damasc, unde a cerut să fie botezat şi a început să propovăduiască noua religie a creştinilor.

Sf. Petru şi Pavel au fost omorâţi prin ordinul împăratului roman Nero. Sfântului Pavel i s-a tăiat capul cu sabia, în timp ce Sfântul Petru a fost răstignit pe cruce. Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel se bucură de o cinstire deosebită din partea Bisericii, fiind numiţi „căpetenii ale apostolilor” şi „ai lumii învăţători”, pentru că au contribuit la răspândirea cuvântului evanghelic în multe părţi ale lumii.

См. подробнее: http://politmoldova.com/duminica-sunt-praznuiti-sfintii-apostoli-petru-si-pavel.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

шесть − пять =