Compania controlată de Ghimpu, implicată într-un mare scandal petrolier de spălare de bani în România

Compania controlată de Ghimpu, implicată într-un mare scandal petrolier de spălare de bani în România

Compania „Parstar Petrol SRL”, despre care presa a scris că este controlată de preşedintele Partidului Liberal din Moldova, Mihai Ghimpu, este implicată într-un scandal de proporţii în România, care vizează spălarea miliardelor de euro de către compania Lukoil-România.

Potrivit digi24.ro, compania Lukoil a scos ilegal din România 2 miliarde de euro, după ce ar fi decapitalizat rafinăria Petrotel din Prahova. Procurorii români spun că schema fraudării Petrotel Lukoil şi a bugetului românesc de stat cuprinde societăţi din corporaţia internaţională Lukoil, firme moldoveneşti, printre care şi Parstar Petrol SRL, societăţi cu sedii în paradisuri fiscale.

Şase persoane au fost deja puse sub învinuire şi conturile holdingului Lukoil din România, Marea Britanie şi Olanda au fost blocate.

Anchetatorii susţin că în perioada 2008 şi 2014, S.C.Petrotel Lukoil S.A. a făcut plăți externe de peste 15 miliarde de euro (15.586.346.461 euro). În acelaşi timp, a avut încasări din străinătate de peste 11 miliarde (11.277.752.032 euro). Ar exista o diferenţă, de peste 4 miliarde de euro (4.308.594.429 euro), care ar reprezenta un prim semn că firma ar fi încercat să transfere profitul în străinătate.

Doar către societatea mamă – LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV Olanda – spun anchetatorii, PETROTEL LUKOIL SA Ploiești ar fi făcut mai multe plăţi, în valoare de aproape două miliarde de euro (1.526.293.530,93 dolari SUA și 552.977.284,35 euro). Banii ar fi reprezentat restituirea unor credite primite de rafinăria ploieşteană de la compania mamă.

Pentru investiţii, consorţiul cu sediul în Olanda LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV ar fi trimis către România peste 30 de milioane de euro (32.476.926 euro) şi peste 300 de milioane de dolari (304.186.078,78 dolari SUA). Procurorii spun că aceste cifre ar fi trebuit să se regăsească în activul societăţii. Acesta, însă, s-ar ridica la puţin peste 48 de milioane de euro (48.522.486 euro), cu 257 de milioane (257.995.952 euro) mai puţin decât cel declarat.

Şi în cazul majorărilor de capital, situaţia este aceeaşi. Firma mamă ar fi virat în conturile societății de la Ploieşti peste 480 de milioane de euro (480.176.734,90 euro) pentru majorarea capitalului. Cu toate acestea, în raportările contabile, capitalul social este de peste patru ori mai mic. (105.881.929,76 euro).

Anchetatorii spun că investiţiile şi majorările de capital de la rafinăria ploieşteană ar fi fost nereale. În decurs de 24 sau 48 de ore de la transferul sumelor iniţiale, banii ar fi fost împărțiți în mai multe tranșe și trimiși înapoi în conturile firmei mamă, cu justificarea “returnare împrumut”.

Procurorii susțin că și contractele comerciale încheiate în interiorul grupului Lukoil ar fi fost în defavoarea rafinăriei ploieștene. Peste 83% din valoarea pierderii totale cumulate în perioada 2011-2014 s-ar fi datorat acestor tipuri de înțelegeri.

De exemplu, din relația comercială cu o societate cu sediul în Elveția, care este intermediarul grupului Lukoil, rafinăria din Ploiești ar fi acumulat pierderi de 92 milioane de euro (92.562.400 de euro).

Anchetatorii susțin că, prin intermediul LITASCO SA, Petrotel ar fi cumpărat țiței cu prețuri mai mari decât cele ale pieței, după ce petrolul ar fi fost tranzacționat prin mai multe firme din grup. Mai mult, rafinăria ar fi exportat, către aceleași firme din grup, benzină, motorină și uleiuri sub prețul de producție.

Scopul ingineriilor financiare ar fi fost, afirmă procurorii, transferarea profitului către alte societăți din cadrul grupului. În acest fel, Petrotel Lukoil nu ar mai fi făcut profit și nu ar mai fi avut de plătit statului taxe și impozite.

Procurorii spun că, oficial, benzina și motorina plecau, intracomunitar, spre SC IMD TRADE LLP Londra. În acte. De fapt, produsele ajungeau, prin intermediul unor firme-suveică (VERO NADINA SRL NISPORENI, PARSTAR PETROL SRL Cimișlia, BAaA PETROL SRL Chișinau, ENERGO PETROL SRL Bardar, SC LUKOIL MOLDOVA SRL și altele), în Republica Moldova, fără plate taxelor vamale.

Mai mult, din datele contabile ar rezulta că rafinăria ar fi procesat mai mult decât îi permitea propria capacitate.

Anterior presa de la Chişinău a scris că firma Parstar Petrol SRL este controlată de liderul PL, Mihai Ghimpu, menţionând că adresa juridică a companiei este adresa oficiului Partidului Liberal din Chişinău. Mai mult, respectiva firma petrolieră câștigă de mai mulți ani licitațiile de livrare a produselor petroliere către întreprinderile din municipiul Chișinău.

См. подробнее: http://politmoldova.com/compania-controlata-de-ghimpu-implicata-intr-un-mare-scandal-petrolier-de-spalare-de-bani-in-romania.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

тринадцать − 5 =